OCIJENI

Edukativne radionice u Muzeju Međimurja: učenje kroz zabavu

Objavljeno: 11.1.2024. 14:47

Muzeji danas imaju značajnu ulogu u edukaciji i angažiranju publike, posebice djece i mladih, kroz različite programe i radionice koje spajaju edukaciju i zabavu. Muzej Međimurja Čakovec svojom raznolikom ponudom edukativnih radionica pruža djeci priliku da kroz igru, istraživanje i kreativnost otkrivaju bogatu povijest, kulturu i tradiciju ovoga kraja.

Jedna od karakteristika Muzeja Međimurja su programi namijenjeni djeci različitih dobnih skupina. Od najmlađih vrtićke dobi pa sve do tinejdžera, muzejske edukativne radionice prilagođene su svakom uzrastu. Ove radionice nisu samo obična predavanja ili prezentacije – one su interaktivne, pune igre, aktivnosti i kreativnih izazova.

Raznolikost tema radionica doprinosi širokom spektru interesa djece. Od upoznavanja s lokalnim umjetnicima poput kipara Luje Bezeredija ili slikara Ladislava Kralja-Međimurca, do istraživanja povijesti i kulture Međimurja kroz modne trendove, arheologiju ili priče iz građanske sobe – svaka radionica pruža jedinstveni pogled na kulturnu baštinu i povijest ovoga područja.

Radionice poput "Stari grad – Vitezovi – Dame – Pozoj" ili "Stekljena gora" temelje se na lokalnim legendama i pričama, što omogućava djeci da se povežu s tradicijom i mitovima ovoga kraja na zabavan način. U isto vrijeme, programi poput "Moda i kultura na prijelazu u 20. stoljeće" ili "Priče iz građanske sobe" pružaju uvid u povijest društva i svakodnevnog života kroz predmete iz prošlosti.

Jedan od značajnih aspekata ovih radionica jest inkluzivnost. Radionica prilagođena djeci s posebnim potrebama pokazuje posvećenost muzeja uključivosti i osiguravanju da svako dijete može uživati u istraživanju kulturne baštine na prilagođen način.

Važno je istaknuti da se ove radionice ne samo fokusiraju na pružanje povijesnih informacija, već i potiču razvoj kreativnosti, motoričkih vještina te potiču kritičko razmišljanje kod djece.

Kroz angažirajuće radionice, Muzej Međimurja stvara poticajno okruženje za učenje, potiče dječju radoznalost i izgrađuje osjećaj povezanosti s lokalnom poviješću i kulturom. Djeca imaju priliku aktivno sudjelovati, istraživati i stvarati vlastite uspomene i artefakte, čime se potiče trajno pamćenje i vezanost za muzejsku baštinu.

Sve ove aktivnosti odražavaju predanost Muzeja Međimurja Čakovec da postane prostor u kojem se uči, istražuje i stvara, stvarajući tako buduće generacije koje će cijeniti i njegovati kulturno nasljeđe svoga kraja.

Saznajte više o fascinantnoj povijesti i kulturnoj baštini Međimurja! Posjetite Muzej Međimurja Čakovec unutar Starog grada Zrinskih i iskusite izložbe poput "Zrinski i čakovečki Stari grad" te "Riznica Međimurja". Osim posjeta, sudjelujte u interaktivnim radionicama koje oživljavaju prošlost kroz umjetničke izraze, tehnologiju i priče. Doživite nasljedstvo Međimurja kroz izložbe i sudjelovanje u radionicama koje otkrivaju bogatstvo ovog područja. Pridružite nam se i stvorite vlastito iskustvo putovanja kroz vrijeme!


OCIJENI