OCIJENI

Brzo i bezbolno rješenje za sivu mrenu operacijom ultrazvukom

Objavljeno: 2.6.2020. 16:42

Siva mrena postaje sve češće stanje kod poteškoća s vidom te je najčešća kod starije populacije, iako istraživanja pokazuju i veliki rizik kod dijabetičara i mlađe i starije dobi.

Siva mrena ili katarakta je zamućenje očne leće. Osim zamućenja vida, vid može biti i dvostruk, boje bljeđe, a posebno je otežan vid noću. U najgorem slučaju, siva mrena može uzrokovati i sljepoću.
S navedenim simptomima, siva mrena otežava svakodnevne aktivnosti i život, što je izrazito opasno kod upravljanja strojevima, vožnje automobila ili obavljanja drugih rizičnih poslova.

No, na sreću, siva mrena može se brzo i bezbolno liječiti. Važno je posjetiti liječnika kada se počinju uočavati vidne smetnje jer će liječenje mrene u ranijim stadijima biti jednostavnije i manje rizično za pacijenta.

Siva mrena liječi se isključivo operativnim putem tako da se zamućena mrena zamijeni novom lećom. Najsuvremenijom, takozvanom PHACO metodom, operacija sive mrene je vrlo brza i bezbolna. Pomoću te metode zamućena leća odstranjuje se upotrebom ultrazvučne energije te se ugrađuje intraokularna asferična monofokalna ili multifokalna leća. Takva leća omogućava korekciju vida i kod pacijenata koji zahtijevaju jasan vid bez nošenja pomagala.

Operacija je bezbolna i brza te omogućava vrlo brz oporavak. Nakon nekoliko dana, ili možda već i sljedeći dan, vid je opet jasan, a pacijent može bezbrižno nastaviti sa svojim svakodnevnim aktivnostima, u pridržavanje uputa liječnika.

Dakle, kako je općenito važno paziti na svoje zdravlje, tako je važno paziti i na zdravlje svojih očiju te kod promjene vida posjetiti stručnjake. Jedna od poliklinika i optika koja je poznata po svom radu, a posebno po sigurnim i učinkovitim operacijama mrena najsuvremenijom tehnologijom jest Poliklinika i Optika Fokus u Varaždinu. U Optici Fokus mrenu je operiralo više od 5 000 pacijenata s vrlo pozitivnim preporukama pacijenata koje možete naći na njihovoj web stranici.

OCIJENI