Što sve treba sadržavati plan za samozapošljavanje?

Objavljeno: 5.7.2021. 12:55

Odlučili ste pokrenuti vlastito poduzeće i započeti postupak samozapošljavanja? Sigurno već duže vrijeme razrađujete svoj poslovni plan, osmišljavate strategiju, proučavate konkurenciju i sigurni ste da možete biti vrlo uspješni u budućem poslu, a na red je konačno došlo i pisanje plana za samozapošljavanje. Potrebno je da taj plan bude izuzetne kvalitete kako bi odbor prepoznao vaš entuzijazam i dobru poslovnu ideju, a kako plan za samozapošljavanje treba izgledati donosimo u nastavku!
Pripremite kvalitetan opis poslovne ideje

Plan za samozapošljavanje sastoji se od nekoliko dijelova: podaci o budućem poduzetniku i poslovnom subjektu, predmet poslovanja, struktura ulaganja, procjena tržišta i konkurencije, procjena prihoda, procjena troškova poslovanja i dohodak. Prvi se dijelovi plana tiču osobnih podataka i osnovne ideje koja vas je potakla da započnete ovaj poslovni projekt. U jednom dijelu ćete pisati o svojim stečenim znanjima i vještinama uz pomoću kojih bi vaš projekt postigao uspjeh. Dobro razmislite o tome koje su vaše prednosti za pokretanje toga posla - koje ste tečajeve pohađali, jeste li se doškolovali i jeste li ranije već stekli iskustvo na nekoj sličnoj poziciji – i ne zaboravite ih navesti.

Proučite svoju konkurenciju

Zatim na red dolazi procjena tržišta i konkurencije. Ovaj dio je od enormne važnosti jer je potrebno da vaša poslovna ideja ima mogućnost preteći konkurenciju i proslaviti se na tržištu. Važno je da ste u nečemu inovativni, da nešto radite bolje od drugih koji se bave sličnom djelatnosti ili da ste pronašli način kako sigurno možete ostvariti dobit bez obzira na ostatak tržišne konkurencije. Savjetujemo da radi vlastite sigurnosti prije pisanja plana sastavite popis konkurencije i razradite vlastite prednosti i mane u odnosu na ostale. Također, u ovome ćete dijelu obrazložiti i na koji način ćete se predstavljati potencijalnim kupcima – putem brošura, društvenim mreža ili usmenim putem, hoćete li imati web stranicu i planirate li ostvarivati i inozemnu suradnju ili ćete biti fokusirani isključivo na domaću.
Procjena prihoda

Financijski dio plana ne bi trebao biti nedovršen i savjetujemo da mu posvetite veliku pažnju. U zadnjim dijelovima plana pisat ćete o cijeni vlastite usluge i očekivanom planu mjesečne i godišnje prodaje te ćete tako naznačiti plan kretanja vašeg poslovanja. Naravno, da biste znali očekivanu dobit vašeg poslovanja, osim prihoda, naznačit ćete i troškove. Troškovi se odnose na plaće svih vaših zaposlenika, potrošni materijal, najam prostora, režije i sva ostala davanja – pomno razmislite o svim mogućim troškovima kako bi vaš plan bio što vjerodostojniji.

Naravno, savjetujemo da vaš plan bude gramatički i stilski uređen. Ipak, kako je pisanje plana za samozapošljavanje vrlo zahtjevan pothvat, a važno je da bude  što bolje napisan, razrađen i bodovan, savjetujemo da potražite pomoć GL knjigovodstva! Njihovo će vam bogato iskustvo u pisanju planova za samozapošljavanje biti od velike koristi u naglašavanju svih prednosti vaše ideje, a sigurni smo da će i cijeli proces za vas tako biti bezbrižniji.