OCIJENI

Moć matične mliječi kod jačanja imuniteta

Objavljeno: 5.10.2021. 8:55

Matična mliječ je poznata po svojim mnogobrojnim blagotvornim djelovanjima na ljudski organizam te predstavlja pravo prirodno blago koje proizvode pčele. 


Matična mliječ je u prirodi (u košnici) namijenjena prehrani matice. Proizvode ju pčele radilice, izdvajajući punovrijedne sastojke iz svojih žlijezda slinovnica. Ovaj izvrstan koncentrat hranjivih tvari omogućava matici da živi bitno duže - životni vijek pčela matice je čak duži od pet godina, dok jepčele radilice žive tek 2 do 4 mjeseca. Zahvaljujući ovoj koncentriranoj hrani, u vrijeme polaganja jajašaca matica je u stanju položiti 2000-3000 jajašca na dnevnoj bazi. 


Matična mliječ se pokazala izuzetno korisna i za ljude - uz  jačanje imuniteta, konzumiranje matične mliječi povoljno djeluje na liječenje bronhijalne astme, bolesti jetre, zarastanje prijeloma kosti te u procesu liječenja kožne bolesti. Matična mliječ također sadržava vitamine skupine B, posebno visoku koncentraciju vitamina B6 i B5. Sadržava i vitamine A, C, D i E različite minerale, enzime, 18 vrsta aminokiselina te mnoge tvari koje sprječavaju razvoj i razmnožavanje bakterija i virusa. Aminokiselina koja se nalazi u matičnoj je želatina, koja ulazi u sastav kolagena.    Matična mliječ je jedini izvor acetilkolina u čistom obliku (radi se o sastojku odgovornom za prijenos poruka kroz živčani sustav te općenito za  razvoj mozga i pamćenje).


Doziranje matične mliječi u svakodnevnoj prehrani prvenstveno ovisi o samoj namjeni - odnosno uzima li se preventivno ili u sklopu liječenja. Za preventivne svrhe dovoljno je 110 grama godišnje, a maksimalna godišnja doza za oboljele je 180 grama. Za odrasle se preporučuje dnevna doza od 1000 mg, djeci starija od 3 godine preporučuje se maksimalna doza od 500 mg. Apsorpcija matične mliječi ne ovisi o hrani pa se može uzimati u bilo koje doba dana. S obzirom da matična mliječ „podiže energiju“ u organizmu preporučljivo ju je uzimati ujutro nakon buđenja ili, ukoliko je moguće, dva puta dnevno, ujutro i popodne. Kako bi postigli maksimalan učinak najbitnije je kontinuirana konzumacija u preporučenom periodu. 


Matična mliječ također potiče plodnost žena. Možda se pitate kako je to moguće. Zapravo matična mliječ se nalazi pri vrhu piramide preporuka kod žena s kompromitiranom plodnosti. Kod žena matična mliječ uspostavlja hormonalnu ravnotežu, povećava produkciju estrogena te pruža podršku endokrinom sustavu. Kako bi postigli maksimalan učinak u ovu svrhu, matična mliječ se koristi u dnevnoj dozi od 1000 mg u periodu od tri mjeseca te se nakon takvog tromjesečnog perioda uzima pauza od tjedan dana. 


Za više informacija i stručne smjernice slobodno se obratite Karlovačkoj ljekarni. Mi ćemo vam pomoći da odaberete proizvod u skladu s vašim potrebama.

OCIJENI