OCIJENI

Kako odabrati dobru vrstu gnojiva i supstrata za vaš vrt?

Objavljeno: 2.5.2022. 13:13

Biljke je potrebno gnojiti jer većina tla ne osigurava esencijalne hranjive tvari potrebne za optimalan rast. Čak i ako imate dovoljno sreće da počnete s odličnim vrtnim tlom, kako vaše biljke rastu, one upijaju hranjive tvari i ostavljaju tlo manje plodnim. Sjećate li se onih ukusnih rajčica i prekrasnih ruža koje ste uzgajali prošle godine? Za izgradnju tih biljnih tkiva bile su potrebne hranjive tvari iz tla. Gnojidbom svog vrta nadoknađujete izgubljene hranjive tvari i osiguravate da ovogodišnje biljke imaju hranu koja im je potrebna za cvjetanje.


Šest primarnih hranjivih tvari


Postoji šest primarnih hranjivih tvari koje biljke zahtijevaju u prilično velikim količinama.


  • ugljik iz CO2 u zraku

  • vodik iz vode

  • kisik iz vode i zraka

  • Dušik pomaže biljkama u stvaranju proteina koji su im potrebni za proizvodnju novih tkiva. U prirodi često nedostaje dušika pa su biljke evoluirale da uzimaju što je više moguće dušika, čak i ako to znači da ne preuzimaju druge potrebne elemente. Ako je dostupno previše dušika, biljka može rasti obilno lišće, ali neće proizvoditi plodove ili cvijeće. Rast može zapravo biti usporen jer biljka ne apsorbira dovoljno drugih elemenata koji su joj potrebni.

  • Fosfor potiče rast korijena, pomaže biljci u stvaranju pupova i cvjetova, poboljšava vitalnost i povećava veličinu sjemena. To čini tako što pomaže u prijenosu energije s jednog dijela biljke na drugi. Za apsorpciju fosfora većina biljaka zahtijeva pH tla od 6,5 do 6,8. Organska tvar i aktivnost organizama u tlu također povećavaju dostupnost fosfora.

  • Kalij poboljšava ukupnu snagu biljke. Pomaže biljkama u stvaranju ugljikohidrata i pruža otpornost na bolesti. Također pomaže u regulaciji metaboličkih aktivnosti.


Tri dodatna nutrijenta koja su važna


Biljke također trebaju ova tri hranjiva, ali u mnogo manjim količinama:


  1. Biljke koriste kalcij u staničnim membranama, na mjestima rasta i za neutralizaciju toksičnih materijala. Osim toga, kalcij poboljšava strukturu tla i pomaže u povezivanju organskih i anorganskih čestica.

  2. Magnezij je jedina metalna komponenta klorofila. Bez toga, biljke ne mogu obraditi sunčevu svjetlost.

  3. Sumpor je sastavni dio mnogih proteina.


Održite svoj vrt zdravim i rascvjetanim uz pomoć Agrocentra Nada! 


Na adresi Hrastinska cesta 62 u Samoboru možete pronaći sve što vam treba za uspješno uređen i održavan vrt i cvjetnjak! Agrocentar Nada vam može ponuditi najbolje vrste gnojiva i supstrata za rast i razvoj vašeg povrtnjaka ili cvijetnjaka. Zapratite ih na FB-u i pratite najnovije vijesti i ponude iz svijeta poljoprivrede


Za više informacija bude slobodni kontaktirati ih jer srdačno osoblje odgovara na sva vaša pitanja i savjetuje vas oko održavanja vaših biljaka zdravima.

OCIJENI