OCIJENI

Važnost ispitivanje zrakopropusnosti (Blower Door test) u očuvanju energetske učinkovitosti domova

Objavljeno: 20.9.2023. 16:46

U današnje vrijeme, kada se suočavamo s izazovima globalnog zatopljenja i sve većom potrebom za smanjenjem potrošnje energije, očuvanje energetske učinkovitosti domova postaje prioritet. Jedan od ključnih alata koji nam pomaže u postizanju ovog cilja je ispitivanje zrakopropusnosti  (Blower Door test), tehnika koja pruža preciznu analizu hermetičnosti kuće. Ovaj test ima značajan utjecaj na smanjenje potrošnje energije i uštedu financijskih resursa, a u nastavku ćemo istražiti zbog čega je Blower Door test od izuzetne važnosti za energetsku učinkovitost domova.

1. Identifikacija i eliminacija toplinskih gubitaka

Blower Door test omogućava preciznu analizu kućnog ovoja i identifikaciju područja gdje dolazi do nepoželjnih propuštanja zraka. Ovaj test otkriva mjesta gdje dolazi do toplinskih gubitaka, kao što su pukotine, otvori ili slabo izolirana područja. Identificiranje ovih problema ključno je za izradu plana poboljšanja energetske učinkovitosti i smanjenje potrošnje energije.

2. Poboljšanje kvalitete zraka u domu

Propuštanje zraka kroz pukotine i otvore može dovesti do unošenja nečistoća, alergena i vlage u dom. Ovo može imati negativan utjecaj na kvalitetu zraka u prostoru i zdravlje stanara. Blower Door test pomaže u identificiranju i zatvaranju ovih otvora, čime se poboljšava kvaliteta zraka u domu i stvara zdravije okruženje za stanovanje.

3. Smanjenje troškova grijanja i hlađenja

Kuće koje nisu dovoljno hermetične troše znatno više energije za grijanje i hlađenje prostora. Propuštanje topline tijekom zimskih mjeseci i ulazak topline tijekom ljeta povećavaju opterećenje sustava za grijanje i hlađenje. Blower Door test omogućava preciznu identifikaciju tih problema, što omogućava vlasnicima domova da poduzmu konkretne korake kako bi poboljšali izolaciju i smanjili troškove energije.

4. Povećanje vrijednosti nekretnine

Energetski učinkoviti domovi postaju sve atraktivniji na tržištu nekretnina. Potencijalni kupci su sve više svjesni važnosti smanjenja potrošnje energije, a Blower Door test može poslužiti kao jasna potvrda o energetskoj učinkovitosti doma. To može rezultirati povećanjem vrijednosti nekretnine i povećanjem interesa potencijalnih kupaca.

5. Smanjenje ekološkog utjecaja

Smanjenjem potrošnje energije u domu, smanjuje se i emisija stakleničkih plinova koji pridonose globalnom zatopljenju. Blower Door test pomaže u stvaranju energetski učinkovitih domova koji imaju manji ekološki otisak i doprinose očuvanju okoliša.

Ispitivanje zrakopropusnosti (Blower Door test) je ključan alat u postizanju energetske učinkovitosti domova. Identifikacijom i eliminacijom nepoželjnih propuštanja zraka, poboljšavamo izolaciju doma, povećavamo kvalitetu zraka u prostoru, smanjujemo troškove energije te doprinosimo očuvanju okoliša. Investiranje u Blower Door test nije samo ulaganje u energetsku učinkovitost, već i u budućnost našeg planeta.

Atesti d.o.o. je tu da vam olakša put do vaših dozvola i atesta. Obratite nam se putem telefona, e-maila ili nas posjetite u jednom od naših ureda diljem Hrvatske. Naš tim stručnjaka rješava sve vaše probleme prilikom ishođenja dozvola vezanih uz tehnički pregled, minimalne tehničke uvjete, zaštitu na radu, zaštitu okoliša, ispitivanje električnih instalacija, ispitivanje kanalizacije i nepropusnosti septičkih jama te buke okoliša.


OCIJENI