OCIJENI

Raznolikost dalmatinskih vina: pregled autohtonih sorti

Objavljeno: 11.3.2024. 14:29

Dalmacija, s njezinim prekrasnim obalama i sunčanim otocima, nije samo raj za ljubitelje prirode i povijesti, već i neiscrpno vrelo inspiracije za vinare. Ova regija, obdarena jedinstvenim klimatskim uvjetima i raznolikošću tla, dom je nekim od najzanimljivijih autohtonih sorti vina u Hrvatskoj. U ovom članku, zavirit ćemo u svijet dalmatinskih vina, istražujući autohtone sorte koje ovu regiju čine pravom vinskom destinacijom.

Plavac Mali - ponos Dalmacije

Kad se spomene dalmatinsko vino, prva sorta koja mnogima padne na pamet je Plavac Mali. Ova sorta je pravi predstavnik dalmatinskog terroira, snažna i otporna, baš kao i sami Dalmatinci. Vinogradi Plavca Malog krase južne padine Pelješca, kao i otoci Hvar, Brač i Vis, gdje sunce, more i kamen tvore savršenu simfoniju okusa. Vina od Plavca Malog su puna, snažna, s izraženim aromama crnog voća i mediteranskog bilja, prava zvijezda na svakom stolu.

Pošip - bijela elegancija s Korčule

Ne smijemo zaboraviti ni Pošip, dragulj među bijelim sortama, koji potječe s otoka Korčule. Ova sorta daje vina koja oduševljavaju svojom svježinom, aromatičnošću i bogatstvom okusa, od citrusa do suptilnih nota breskve. Pošip je savršen pratilac ljetnih večeri i morskih delicija, vino koje s ponosom predstavlja bijelu stranu dalmatinske vinske scene.

Crljenak Kaštelanski - povratak legende

Crljenak Kaštelanski, poznatiji u svijetu kao Zinfandel, prava je enološka detektivska priča. Nakon što je godinama bio zaboravljen, ovaj drevni stanovnik Kaštela vratio se na velika vrata, donoseći sa sobom priče o prošlosti i pokazujući da stara vina mogu pronaći novo srce među ljubiteljima vina. Vina od Crljenka su robusna, puna tijela, s bogatim voćnim okusima i začinskim notama, pravi odraz dalmatinske duše.

Bogdanuša - miris Hvara u čaši

Bogdanuša, čiji sam naziv sugerira da je riječ o "božjem daru", autohtona je sorta s otoka Hvara. Ova sorta daje svježa, lagana vina, s diskretnim cvjetnim i voćnim aromama. Bogdanuša je kao stvorena za one trenutke kad želite osjetiti dah Hvara, bez obzira gdje se nalazili.

Zlatarica - svježina vrgoračkog vinogorja

Zlatarica, karakteristična za vrgoračko vinogorje, očarava svojom svijetlom, gotovo zelenkastom bojom. Ova sorta, poznata po voćnim aromama s naglaskom na svježu nektarinu i dodirima aromatičnog bilja, idealan je odabir za one koji cijene bijela vina s izraženim karakterom. Savršeno se dopunjuje s jelima od morskih plodova, naročito paštama i rižotima, ističući svoju svježinu i aromu. Zlatarica dodaje novu dimenziju bogatstvu dalmatinske vinarske scene, nudeći ljubiteljima vina jedinstven uvid u regionalnu raznolikost.

Dalmacija je, bez sumnje, regija s bogatom vinskom tradicijom, a njezine autohtone sorte su blago koje nastavlja privlačiti pažnju ljubitelja vina diljem svijeta. Otkrivanjem tih jedinstvenih sorti, ne samo da se obogaćuje vinska kultura, već se i održava veza s poviješću i tradicijom dalmatinskog podneblja. 

Posjetite Vinoteku Winebox u srcu Splita, na adresi Gundulićeva 26, i uronite u svijet autohtonih dalmatinskih vinskih sorti koje su pažljivo odabrane da zadovolje i najzahtjevnije ljubitelje vina. Iskoristite jedinstvenu priliku za edukaciju i degustaciju vina u našem specijaliziranom Wine boutiqueu, gdje ćete otkriti ekskluzivne sorte dostupne samo kod nas ili direktno od proizvođača. Dopustite nam da vas vodimo kroz širinu naših vinskih regija i sorti, omogućavajući vam ne samo kušanje, već i duboko razumijevanje svake čaše vina. Winebox nije samo mjesto kupovine; to je destinacija gdje se strast prema vinu susreće s kulturom, edukacijom i izvrsnošću. Možete nas zapratiti i na Facebooku i Instagramu.


OCIJENI