OCIJENI

Patanjali brašno od slanutka

0 pregleda/dan | Objavljeno: 03.04.2024. 18:02

BESAN (engl. gram flour) ili brašno do slanutka je fino brašno od mljevenog slanutka. Besan se ne pravi od slanutka kojeg mi mozemo kupiti u našim trgovinama (cholle), već druge vrste mljevenog slanutka sitnijeg I tamnijeg zrna koje se zove Bengal gram ili kaala chana, koji je manji i drugačijeg malo ‘orašastijeg’ okusa. Brašno od chana slanutka jedna je od osnovnih namirnica u Indiji i Pakistanu (koristi se za pripremu slanih I I slatkih jela); Medaljoni, grickalice (takozvane pakore ili pohano povrće, gdje se umjesto jaja koristi smjesa od vode I besana), umaci, halve, slatkiši (niti jedan festival u Indiji ne moze se zamisliti bez slastive ladoo - kuglica od besana). Ovo brašno naročito je korisno za vegetarijansku i vegansku kuhinju, budući da se u smjesi s vodom može koristiti kao zamjena za jaja (najčešće za pohanje povrća ili za izradu palačinki).

Besan ne sadrži gluten, stoga je odličan izbor za sve koji su intolerantni ili alergični na gluten ili pšenicu. Radi se o nutritivno visoko vrijednom brašnu. Tako, primjerice, u usporedbi s integralnim pšeničnim brašnom sadrži manje ugljikohidrata i gotovo dvostruko više proteina (100 g osigurava 22,4 g proteina). Također obiluje vlakinima, mineralima I vitaminima. Pola šalice ovog brašna sadrži 201 mikrograma folate tj. folne kiseline (primjera radi, ista količina integralnog pšenično brašna sadrži 26 mikrograma), koji su posebno značajni za razvoj djeteta tijekom trudnoće te je bogato je željezom, magnezijem, fosforom, bakrom I manganom te vitaminom B6.

Masnoće prisutne u ovoj vrsti brašna imaju visoku nutritivnu vrijednost s obzirom da je riječ o višestruko nezasićenim masnim kiselinama koje su nužne za zdravlje srca i krvožilnog sustava. Besan ima niski glikemijski indeks što ga čini pogodnim za upotrebu kod dijabetičara. Besan je bogat magnezijem koji pomaže u poboljšanju osjetljivosti na inzulin. Također sadrži tiamin i folat koji potiču metabolizam glukoze (pretvaranje glukoze u energiju) i na taj način pomaže stanicama iskoristiti učinkovitost glukoze. Treba spomenuti i da je zahvaljujući antacidnom djelovanju dobar izbor za osobe koje boluju od gastritisa, ulceroznih promjena i sindroma želučanog refluksa. Obzirom na sve svoje nutritivne vrijednosti I prednosti te činjenice da se radi o bezglutenskoj namirnici Besan se odnedavno smatra i ‘superfood’ namirnicom.

https://sunce-snaga-prirode.hr/shop/cijena/patanjali-brasno-od-slanutka-2-kg

Postavite pitanje / Zatražite ponudu

Odgovaramo u roku 24h

MojKvart.hr se obavezuje pružati zaštitu osobnih podataka korisnika u skladu sa Zakonom. Za više informacije kliknite Privatnost korisnika. Za nastavak označite kvačicom Privolu za korištenje osobnih podataka.

Prikaz ostalih popusta

OCIJENI