MojKvart.hr koristi kolačiće („cookie“) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda MojKvart.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više informacija   zatvori obavijest

PACIJENTI SA POSEBNIM POTREBAMA


 PACIJENTI SA  POSEBNIM POTREBAMA su svi pacijenti koji zbog svog fizičkog ili mentalnog s tanja  trebaju drugačiji tretman kod liječnika.Najčešće su to osobe u invalidskim kolicim

Kod djece s posebnim potrebama (ili odraslih) postoji više anomalija i patoloških stanja nego u općoj populaciji. Mnoga djeca se neprikladno hrane(zbog problema sa žvakanjem i gutanjem) ,povraćaju, uzimaju lijekove (neki lijekovi smanjuju lučenje sline i na taj način povećavaju sklonost karijesu). 
Pregledu djeteta s posebnim potrebama treba prethoditi uvid u kompletnu medicinsku dokumentaciju i da bi se dobio uvid u pacijentovo stanje.Kod mnoge se djece može uz malo truda postići dobra suradnja. Katkad je ipak potrebna pomoć roditelja ili asistenta.Djeca s posebnim potrebama često imaju sklonost karijesu, pa u njih postoji povećana potreba za preventivnim djelovanjem. Ponekad dijete ne razumije važnost oralne higijene(autizam) ili nije u mogućnosti samo četkati zube(motoričke smetnje).Roditelj ili skrbnik mora preuzeti to zaduženje. 
Kontrolni pregledi prilagođavaju se potrebama djeteta. Prilikom svakog pregleda potrebno je provesti topikalnu fluoridaciju,po potrebi pečaćenje.
Pacijentima s bruksizmom mogu se izraditi individualne akrilatne udlage
Osobe u invalidskim kolicima mogu nesmetano obavljati kontrole i tretmane kod stomatologa jer je pristup na stolicu omogućen.

Pacijenti s kroničnim bolestima