Što je porezno, a što poslovno savjetovanje?

Objavljeno: 3.10.2018. 10:17

Uspješno poslovanje uvjetovano je ne samo obavljanjem naše primarne djelatnosti, već i brojnim vanjskim faktorima. U tom smislu bitno je poznavati zakonske odredbe od strane države, njihove česte izmijene, fluktuacije na tržištu kako bismo izbjegli pogreške u poslovanju i mogli anticipirati buduće promjene i planirati korake u optimizaciji poslovanja. Vrlo je važno prepoznati ulogu savjetnika koji nam na tom putu mogu znatno pomoći i olakšati nam poslovanje.
U nastavku teksta ukratko ćemo se osvrnuti na porezno i poslovno savjetovanje.

Porezno savjetovanje
Porez kao pojam definiramo kao obvezno davanje s ciljem ostvarivanja državnog javnog prihoda. Svaka fizička ili pravna osoba koja podliježe zakonskim obvezama plaćanja poreza naziva se poreznim obveznikom. Poreza je mnogo, a neki od njih su porez na dodanu vrijednost, porez na dobit, porez na dohodak, porez na imovinu i dr. Iako je većina ljudi upoznata s temeljnim pojmom poreza, u praksi nerijetko nisu sigurni kako postupiti kada dođe do njegovog obračuna ili na što se koji porez primjenjuje. Dakle, porezno savjetovanje je od nemjerljive važnosti ukoliko porezni obveznik ne zna kako riješiti određeni problem vezan uz sustav oporezivanja ili ima već utvrđeni postojeći prekršaj radi nepoštivanja zakonskih odredbi. Porezno savjetovanje za zadatak ima pravilno tumačenje poreznih propisa. Porezni propisi su mnogobrojni i jako često se mijenjaju što otežava poduzećima njihovo pravilno tumačenje. Osim poštivanja zakonskih normi, korištenjem usluga poreznog savjetnika možete i dodatno smanjiti porezne obveze poduzeća uz sigurnost da je sve izvedeno na legalan način.Poslovno savjetovanje
Poslovni savjetnici pružaju menadžmentu nekog poduzeća vrijedne informacije i smjernice kako poboljšati učinak i efikasnost. Ovi stručnjaci analiziraju poduzeća i kreiraju rješenja istovremeno im pomažući da ostvare svoje ciljeve. Svaki vlasnik poduzeća trebao bi razmotriti opciju unajmljivanja usluga poslovnog savjetnika kako bi zajedno stvorili strategiju za ostvarivanje tih ciljeva. Poslovno savjetovanje možemo promatrati kao sveobuhvatnu uslugu pri čemu se analiziraju svi vanjski i unutarnji čimbenici nekog poduzeća, ukoliko ne zatražimo savjet iz specifičnog dijela poslovanja. Porezno savjetovanje također spada u spektar usluga koje poslovno savjetovanje podrazumijeva i čini njegov važan dio.

Trebate nekoga tko će za Vas uvijek biti u toku, pravodobno Vas izvještavati i poštivati zakonske norme i rokove? Atessa d.o.o. tu je za sva Vaša pitanja – u najkraćem roku, usklađujući se sa nadležnim institucijama naći ćemo točne i precizne odgovore.