Dobar knjigovođa pomaže rastu vaše firme

Objavljeno: 20.12.2018. 15:21

Knjigovođa je zapravo vaš prvi, najvažniji i najdugovječniji poslovni partner. Birajte ga isto kao što birate zaposlenike u svojoj firmi. To je osoba koja brine o svim  zakonskim promjena na dnevnoj bazi, pa se vi možete opušteno baviti svojim poslovanjem. Dakle, nije svejedno koga ćete odabrati da upravlja vašim financijama i jako je bitno da na njega možete uvijek računati, da će vam dati pravovremeno koristan savjet i smjernice za unapređenje vašeg poslovanja. Ovo nije jednostavna odluka pa si dajete vremena i truda da pronađete osobu od povjerenja.Pri odabiru knjigovođe obratite pažnju na ovih 7 stavki.

1. Stručnost
Provjerite ima li vaš knjigovođa odgovarajuću stručnu spremu i ulaže li u svoje educiranje. Budite otvoreni. Ako ne vidite na zidu diplome i licence pitajte o obrazovanju i svemu što vas zanima o vašem najvažnijem poslovnom partneru. To na kraju dovodi i dobre komunikacije među vama.

2. Komunikacija
U svim segmentima života općenito je komunikacija najznačajnija posebice ako se radi o poslovnom odnosu. Dobra komunikacija je lijek protiv grešaka koje mogu biti kobne i izazivati mnoge stresne situacije. Nemojte dozvoliti da nečija loša komunikacija bude razlog zašto vaša firma ne posluje kako treba.

3. Iskustvo
Iskustvo se ne mjeri po životnom iskustvu i broju godina. Tražite referentnu listu.

4. Povjerenje
Međusobno povjerenje je ključ uspjeha. Kao što smo već ranije naveli knjigovođi ne dajete samo papire na knjiženje već je to osoba koja pomaže rastu vaše firme.

5.Informatička pismenost
Naravno da smo danas svi u koraku s tehnologijom, no bilo bi dobro da se u tom smjeru vaš knjigovođa usavršava i proširuje svoja znanja.

6. Cijena
Cijena uglavnom ovisi o vašoj djelatnosti i mnogi segmenti su utkani u nju. Različiti knjigovodstveni servisi imaju različite cijene, s toga ne birajte knjigovođu po cijeni nego po stručnosti i iskustvu.

7. Lokacija
Puno toga danas se šalje u elektronskom obliku zato je ova stavka na posljednjem mjestu. Ako se bavite prodajom ili slični m djelatnostima gdje na dnevnoj bazi morate biti u kontaktu s knjigovođom onda nije loše da bude negdje u blizini vas.Na kraju kada sve zbrojimo više vam se isplati angažirati samostalnog knjigovođu poput KSEN KONTO j.d.o.o. jer  dobijete knjigovođu i računovođu u istom paketu. Kalkulacija je jednostavna, pa nam ju prepustite s punim povjerenjem.