2 NAJVAŽNIJE PRIJETNJE POSLOVNOM REZULTATU TVRTKE

Objavljeno: 31.10.2018. 9:49

Mnoge su prijetnje poslovanju tvrtke, a danas razvojem novih tehnologija razvijaju se novi i ozbiljniji oblici prijetnji. Neovisno o vrsti prijetnje sve one imaju izravni ili neizravni utjecaj na poslovni rezultat tvrtke. Međutim, na samom vrhu prijetnji poslovanju mogu se izdvojiti dvije prijetnje koje su danas stalno prisutne i nose najveće gubitke, djelovanje zaposlenika tvrtke i računalni napadi.

Nezadovoljni radnici godišnje učine i do 550 milijardi dolara štete

Zaposlenici zbog neznanja, nemara ili vlastitog nezadovoljstva na poslu prema nekim istraživanjima godišnje naprave i 550 milijardi dolara štete. Ove štete uključuju ozlijede pa čak i gubitak života zaposlenika, oštećenja i gubitak proizvoda, oštećenja i gubitak imovine tvrtke, nezadovoljstvo i u konačnici gubitak klijenata, plaćanja velikih odšteta, gubitak ugleda, pad vrijednosti tvrtke i drugo.
Kao primjer može se uzeti eksplozija naftne platforme Deepwater Horizon kojom je upravljao British Petroleum. Danas je poznato da se nesreća dogodila zbog cijelog niza tehničkih ali i propusta zaposlenika. Ishod ove nesreće je 11 mrtvih osoba, 17 ozlijeđenih, a BP je platio kazni i odšteta u ukupnom iznosu od 56 milijardi dolara, nakon nesreće vrijednost dionica BP-a je pala 55% što je izravna posljedica nesreće i pada ugleda tvrtke.
Nadalje, dnevno se događaju "manji" propusti, oštećenja, krađe. U Velikoj Britaniji prodavač u trgovini ASDA ukrao je tinte za pisače u vrijednosti 10.000 funti, konobar u noćnom klubu u engleskom gradu Cardiff nezadovoljan zbog radnog vremena tijekom 19 mjeseci ukrao je blizu 70.000 funti od prometa kluba.
Jesu li vam poznati ovakvi događaji? Jeste li se susretali sa sličnim događajima u vašoj tvrtki?Kako bi zaštitili poslovanje Sigurnost Educa nudi programe koji Vam zasigurno mogu pomoći u tome
A kako to najbolje postići:
  • neprekinuto stručno usavršavanje
  • stjecanje novih znanja i vještina kojima se štiti poslovanje tvrtke
  • ulaganje u znanje zaposlenika
Zbog hackera tvrtke gube 400 milijardi dolara godišnje

Računalni napadi vrlo brzo su se popeli na sam vrh ljestvice mogućih ugroza. Razlog tome je novi način izvršenja krađa koji ne uključuje fizičku prisutnost na mjestu krađe, a danas gotovo svaki ozbiljan posao uključuje računalni sustav. Upadom u računalni sustav kradu se financijska sredstva, važne informacije, ali može se utjecati i na proizvodne procese.

Sposoban hacker može probiti čak i dobro zaštićene sustave zbog nepažnje ili propusta zaposlenika. Poznata britanska osiguravajuća kuća Lloyd's u rujnu prošle godine objavila je podatak da tvrtke diljem svijeta godišnje gube 400 milijardi dolara zbog hackera.

Krajem 2014. godine dogodio se višednevni proboj u računalni sustav tvrtke Sony Pictures. U javnost su procurile vrijedne informacije tvrtke, neobjavljeni filmovi, osobni i povjerljivi podaci o 4000 zaposlenika tvrtke, 47.426 JMBG-a i još veliki broj drugih informacija. Navodi se da šteta od tog računalnog napada iznosi preko 35 miliona dolara.

Analiza računalnih napada koju je provela britanska Vlada ukazuju na veliku promjenu u 2015. godini u pogledu meta napada. Naime, uočeno je veliko povećanje napada na male i srednje tvrtke koje do tada nisu bile mete. U ukupnom broju računalnih napada 74% čine napadi na male i srednje tvrtke. Ove tvrtke manje štite svoj računalni sustav, a i dalje pohranjuju važne informacije za svoje poslovanje na računalima. Najčešće hackeri kodiraju podatke u računalima i traže otkupninu.

Koliko važnih informacija čuvate na osobnom računalu, poslovnih ali i privatnih? Kako štitite računalni sustav svoje tvrtke?
Stručno obrazovan menadžer poslovne sigurnosti važan je čimbenik u zaštiti poslovanja tvrtke
Opisani problemi i njihova prevencija čini osnovnu zadaću menadžera poslovne sigurnosti. Ovaj stručnjak od presudnog značaja za zaštitu poslovanja tvrtke.  Njegov je posao objediniti u jednom odjelu i voditi propisanu zaštitu na radu, protupožarnu zaštitu te uvesti sveobuhvatan sustav zaštite poslovanja kojim će pored navedenog obuhvatiti i mjere i sredstva zaštite poslovnih procesa, informacija i proizvoda, ugleda odnosno materijalne i nematerijalne imovine tvrtke.
Kako bi učinkovito i kvalitetno obavljao ovaj zadatak ovakav stručnjak mora posjedovati odgovarajuća znanja i vještine. Ova znanja i vještine danas se može studirati i u Hrvatskoj na prvom sveobuhvatnom preddiplomskom studiju Menadžmenta poslovne sigurnosti koji sadržajem kolegija i stručnim predavačima odgovara na zahtjeve i izazove zaštite poslovanja.