Utvrdite je li “hormon gladi” glavni krivac u neuspješnoj borbi s viškom kilograma

21. stoljeća je pred čovječanstvo kao jedan od najvećih medicinskih izazova postavilo upravo borbu s prekomjernom težinom, odnosno pretilošću. Do problema pretilosti dolazi zbog disbalansa između unosa energije (hrane) i utroška energije. Iako do neravnoteže može doći zbog raznih vanjskih faktora i nezdravog načina života poput neaktivnog način života, kontraindikacija kod uzimanja nekih lijekova, psiholoških i emocionalnih faktora. Danas se sve više pažnje posvećuje i genetskim faktorima.
                           
Najnovija istraživanja otkrila su važnost tzv. FTO gena u razvoju pretilosti. Ovaj je gen prema istraživanjima odgovoran za stvaranje  hormona/proteina  koji izazivaju osjećaj  gladi.  Najvažniji među njima je hormon ghrelin (uz adiponektin i leptin), odnosno “hormon gladi”.  FTO gen je povezan sa povišenom razinom ghrelina u krvi što pojačava osjećaj gladi inhibira pravilno  prepoznavanje osjećaja sitosti. Dakle, povećana razina ghrelina posljedica je mutacije FTO gena, odnosno izravno utječe na sklonost debljanju. Ghrelin, adiponektin i leptin su hormoni koje  primarno stvaraju specifične stanice želuca, gušterače, tankog i debelog crijeva, ali i masne stanice.
                         
Danas postoji mogućnost testiranja razine ova tri hormona, a utvrđivanjem njihovih vrijednosti može se adekvatno utjecati na izbor prehrane i prikladne  tjelovježbe onih ljudi koji već godinama pate zbog svog stanja, a još uvijek nisu uspješno detektirali jedan od mogućih vanjskih uzroka bez obzira na promjene koje su iskušavali.  Poliklinika Imunomed, jedina u Hrvatskoj provodi dijagnostiku  hormona:  GHRELIN,ADIPONECTIN,LEPTIN - koji uzrokuju prekomjeran osjećaj gladi.

Poliklinika Imunomed je privatna zdravstvena ustanova, kombinacija klinike i  laboratorija. U kliničkom dijelu ona vrši usluge kliničke imunologije kroz djelovanje imunološke ambulante. U njoj specijalist imunolog obavlja imunološki pregled i utvrđuje stanje imunološkog sustava kao i poremećaje tog sustava analizom krvi, sline i stolica, ali nudi i konzultacije na dobivene rezultate pretraga. Uz veliki broj imunoloških, biokemijskih i hematoloških pretraga iz svih područja laboratorijske medicinsko-biokemijske dijagnostike, pretragama krvi, urina, sline i stolica posebnost dijagnostičkih pretraga u Poliklinici Imunomed sačinjavaju i pretrage kojima se utvrđuju autoantitijela, te analizira imunološki uvjetovana neplodnost u muškaraca i žena. Kod utvrđivanja autoantitijela niz je pretraga koje uključuju i određivanje IgM, IgG i IgA razreda antitijela (posebno kod reumatskih bolesti, vaskulitisa-upala krvnih žila, celijakije, Crohn-ove bolesti, antitijela na DNA) jer ona daju informaciju o akutnosti i kroničnosti procesa te o prognozi bolesti. Neplodnost u žena i muškaraca uvjetovana je nizom čimbenika, a podaci upućuju da je ona u oko 10-15% slučajeva uvjetovana prisutnošću antitijela na spermatozoide prisutne u krvi muškaraca i žena kao i u ejakulatu.


Sve navedene pretrage vrše se u Poliklinici Imunomed i u većini slučajeva gotove su unutar jednog do dva dana.