Što sve trebate znati o fotografiranju vjenčanja

Objavljeno: 4.6.2019. 9:30

Angažirati amatera za fotografiranje rođendanske proslave nije loša odluka. Dobit ćete fotografije koje će zabilježiti zabavne i lude trenutke proslave dok vi uživate s prijateljima i obitelji. Fotografiranje vjenčanja skroz je druga priča, priča koju treba zabilježiti profesionalno tako da kvaliteta fotografija bude vrhunska s prikazom svih najvažnijih trenutaka obreda, a uz to potrebno je poštovati pravila, pisana i nepisana, koja vrijede za fotografiranje vjenčanja.

 

Iskustvo kao garancija

Dugogodišnje iskustvo fotografiranja skriva razne priče, zanimljive anegdote i tajne kako uhvatiti pravi trenutak iz najboljeg kuta. Kako bi svoj posao radili dobro, informiranje, praćenje aktualnosti i neprestano učenje dio je svakodnevice CRC studija koji iza sebe ima niz uspješno fotografiranih događaja, uključujući vjenčanja.

Kompleksnost fotografiranja vjenčanja mijenja se iz dana u dan. Fotografu je često zabranjeno prilaziti oltaru, a poželjno je da ne ulazi u krug kretanja svećenika i time ne ometa obred. Na crkvenim vjenčanjima ne preporučuje se bacanje riže pri izlasku iz crkve, što je dobro i za fotografije jer bacanje ružinih latica ili balončića od sapunice puno ljepše izgleda na fotografijama.
Potrebno je biti upoznat s različitostima pri izvođenju obreda, ali bez obzira radi li se o katoličkom, protestantskom ili pravoslavnom vjenčanju, potrebno je fotografirati diskretno i poštovati tišinu za vrijeme obreda.

 

Običaji i različitosti

Najpoznatija scena iz svih ljubavnih filmova, poljubac nakon sudbonosnog DA nije dio tradicionalnog vjerskog obreda na vjenčanjima u Hrvatskoj pa je poželjno dogovoriti međusobno čestitanje s svećenikom. Također, danas se preporučuje da mladenci zajedno dolaze pred oltar, a ne da mladenku predaje otac. Pretpostavlja se da je razlog tome - emancipacija. Žena nije objekt, sama odlučuje o svom životnom suputniku i stoga dolazi sama ili sa svojim odabranikom ali to je ipak stvar osobih preferencija koja se s nekim svećenicima može dogovoriti prema vlastitim željama.

 

Naravno, sve navedeno ovisi o mjestu, objektu i osobi koja izvršava obred. Uzimaju se u obzir i želje mladenaca, a zadatak fotografa je pripremiti se i pojasniti mladencima sve što ih zanima vezano uz fotografiranja obreda i svakom vjenčanju pristupiti individualno jer taj dan će jednom paru biti najvažniji u životu. Vremena se mijenjaju, neki običaji su zastarjeli, vjenčanja postaju modernija, ali jedno ostaje isto - svi žele prekrasne uspomene, a za to je potreban iskusan fotograf kojem vjerujemo u potpunosti da će stvoriti savršene fotografije koje ćemo čuvati cijeli život.