SIGURNO I LAKO VAĐENJE UMNJAKA

Zasigurno ne postoji osoba koja nema strah od vađenja zuba. Voljeli bismo to izbjeći, izliječiti, međutim, ponekad je to neizbježno.

Vađenje zuba neophodno je kada je zub duboko oštećen karijesom koji uništava glavni dio zuba, a ostale metode liječenja nisu uspjele. Drugi razlog za vađenje zuba nije širenje infekcije, karijesi ili ne redoviti odlazak stomatologu, već nicanje umnjaka. Umnjaci su posljednji zubi koji rastu, u dvadesetim godinama života, a naziv su dobili po dobi u kojoj niču. Ukupno ih je četiri i svojim rastom često stvaraju veliki problem te ih je potrebno izvaditi. Naime, umnjaci nemaju dovoljno mjesta za nicanje, jer čeljust ostaje ista, a dimenzije zuba to ne prate, pa tako često rastu pod drugačijim kutem ili zapinju za drugi zub. Zbog čudnog i naglog rasta, umnjaci mogu izazvati i upalu mesa i desni što može uzrokovati i infekciju.   

Takvi problemi s umnjacima prilično su česti i s njima će se sresti gotovo svaka osoba. Zbog toga se već smatra normalnim i rutinskim zahvatom. Vađenje umnjaka najčešći je operativni zahvat u oralnoj kirurgiji, no postupak nije ništa gori od normalnog vađenja zuba. Jedina razlika je u tome što se operacija izvodi u operacijskoj sali, zbog bolje kontrole sterilnih uvjeta. 

Takvom zahvatu možete se bezbrižno prepustiti u ordinaciji dentalne medicine G - DENT - Gjumlić gdje su dr.med.dent., specijalizant oralne kirurgije Martin Gjumlić i njegovi suradnici posvećeni svakom pacijentu individualno, a najkompliciraniji kirurški zahvati im predstavljaju izazov i zadovoljstvo.

Svojim pacijentima uvijek rado daju savjete, pa tako i pri postupku vađenja zuba odnosno umnjaka. Prema njima, za početak je potrebno napraviti detaljan pregled, a ukoliko umnjak nije niknuo, za dijagnosticiranje najčešće se koristi radiografija, uz koju se može pregledati unutrašnjost zuba, odnosno njegovo stanje te stanje korijena zuba i susjedne kosti. Nakon toga se stavlja lokalna anestezija na područje umnjaka koji se vadi, a zatim započinje sam postupak vađenja umnjaka.
               
Bol ovisi o problemu zbog kojeg se izvodi ovaj postupak. Vađenje umnjaka izvodi se u lokalnoj anesteziji, stoga je zahvat bezbolan. Ipak, operacija može biti neugodna zbog brojnih živčanih anastomoza i neposredne blizine velikog živca donje čeljusti, a anestezijom se ne uklanja nelagoda, nego bol.

Nakon vađenja umnjaka, oporavak je individualan te varira od 1 do 3 dana. Može se pojaviti oteklina, za koju će liječnik procijeniti je li potrebna terapija antibiotikom. Higijena i postoperativna njega vrlo je bitna nakon vađenja umnjaka, pa se četkanje zubi preporučuje kao i obično, no područje oko izvađenog umnjaka treba izbjegavati.

U G - DENT ordinaciji možete zaboraviti na svoje probleme zubobolje i strah od vađenja zuba. Njihova ordinacija opremljena je najsuvremenijom opremom, a doktori dentalne medicine se kontinuirano educiraju i grade svoje znanje na svim područjima struke, stoga im se možete obratiti s povjerenjem i uvjeriti se u kvalitetu.