Integrativna psihoterapija-pomoć u liječenju depresije

Objavljeno: 27.7.2017. 14:50

Depresija je psihološka tegoba današnjice koji zahvaća sve više osoba bez obzira na dob. Važno je razlikovati depresiju od tuge jer je riječ o bolesti koja narušava naše zdravlje i svakodnevni život. Tuga je osjećaj prolaznog neraspoloženja, koji se može pretvoriti u depresiju, a do depresije dolazi zbog narušene ravnoteže kemijskih tvari u mozgu, koju uzrokuju stres i način života.

Najčešći simptomi:
 
  • razdražljivost
  • nezadovoljstvo
  • umor i nedostatak energije
  • osjećaj krivnje
  • osjećaj bespomoćnosti
  • smanjena koncentracija
  • promjene apetita
  • problemi sa spavanjem
  • negativne misli i razmišljanja
  • nemogućnost pronalaska uzroka svom ponašanju

Depresivne osobe osjećaju se žalosno, nezadovoljno i nezainteresirano za aktivnosti koje su ih prije veselile. Proživljavaju duboke emocionalne patnje, koje se negativno odnose na njihov organizam i život. Osim žalosti, depresivne osobe mogu osjećati napetost i tjeskobu. Simptomi se razlikuju od osobe do osobe, ali svi mogu voditi do propadanje osobe.

                         
POSLJEDICE

Dolazi do promjene u apetitu - prekomjerne ili premale konzumacije hrane. Javljaju se i problemi sa spavanjem. Konstantna iscrpljenost i umor još su jedna posljedica depresije, što onemogućuje obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Također smanjenje koncentracije, poteškoće s pamćenjem te usporenost u govoru i kretnji. Navedene posljedice i simptome ne možemo generalno primjenjivati jer svaki pojedinac drugačije reagira pa tako netko može biti sklon depresiji, ali to ne pokazuje na van.

Depresija je često praćena i anksioznošću, ali i napadajima panike što može znatno pogoršati stanje osobe. Anksioznost ili tjeskoba opisuje se kao osjećaj napetosti, velikog stresa, zabrinutosti, straha ili panike. Uzrokuje je stvarna ili izmišljena prijeteća situacija. Ponekad se nije lako nositi sa svim izazovima koje život pred nas postavlja, a još je teže steći kontrolu i živjeti onako kako to zaista želimo ili planiramo. Nemogućnost ostvarivanja ciljeva koje si postavljamo kao i strah od budućnosti također mogu voditi u depresivna stanja.


INTEGRATIVNA PSIHOTERAPIJA

Izlaz iz depresije nalazi se u integrativnoj psihoterapiji, koja se sastoji od nekoliko različitih psihoterapijskih pristupa, tehnika i pravaca poput Gestalt, Psihodinamski, Humanistički, Fenomenološki, KBT i Transakcijske analize. Cilj je razumijevanje proživljenog osobnog iskustva i trenutačnog stanja osobe, kako bi se pronašli uzroci tegoba i simptomi.


                   

“U integrativnoj psihoterapiji psihoterapijski rad sastoji se od spoznavanja uzroka pojave simptoma i osnaživanje klijenta da riješi probleme koji su do njega doveli ”, objašnjava Nika Medić, licencirani i integrativni psihoterapeut, te dodaje kao je u centru Medić Integra od sada moguće pohađati psihoterapijske seanse putem Skypa za sve one koji nisu u mogućnosti doći centar.

Nije lako doći do uzroka problema, a ponekad je još teže pronaći vid terapije i osobu koja će pojedinca voditi do cilja kada krene svjesno promišljanje o problemu. Zapamtite kako je suočiti se s činjenicom da imate “problem” jako velik korak. U centru Medić Integra osim integrativne psihoterapije možete zatražiti psihološko savjetovanje (individualno, s partnerom ili bliskom osobom kako bi radili na jednom dijelu vašeg odnosa).

KLIKNITE OVDJE - zatražite ponudu ili pošaljite upit.