Kako odabrati dobar knjigovodstveni servis

Vrlo važan segment poslovanja, a kojeg poduzetnici često olako shvaćaju, zove se računovodstvo. U toj enigmi zvanoj računovodstvo jedno od glavnih pitanja je kako odabrati dobar knjigovodstveni servis koji može kvalitetno pratiti Vaše poslovanje. Nerijetko se, uslijed loše informiranosti, mnogi odluče da će ih u njihovom poslovanju voditi ne-stručna osoba koja „najmanje naplaćuje“.

Kod nas je računovodstvena struka još uvijek podcijenjena jer za sada, za obavljanje računovodstvenih poslova, nisu propisani nikakvi uvjeti tako da ovaj stručan posao, u struci koja je najviše podložna zakonskim promjenama, mogu obavljati kako stručne računovođe koji stečena znanja i vještine redovito održavaju, ažuriraju i unapređuju tako i osobe bez dovoljno znanja, iskustva i potrebnih vještina, ili računovođe koji ne obnavljaju i ne ažuriraju potrebna znanja.

Prilikom odabira, obavezno uzmite u obzir da odabir knjigovođe utječete na vaš dugoročni poslovni uspjeh, pa budite oprezni i obratite pažnju na sljedeće jer dobar knjigovodstveni servis zlata vrijedi.
 
  • Stručnost i ulaganje u obrazovanje
Kako se područje računovodstva i knjigovodstva stalno mijenja, širi i napreduje, tako se i stručnost Vašeg računovođe mora stalno širiti i napredovati. To podrazumijeva da Vaš računovođa prati nove propise, proširuje i obnavlja svoje znanje, redovito se usavršava te da Vas o promjenama pravovremeno i obavještava.
Svakako pitajte svog budućeg računovođu je li obrazovanje u struci važan faktor u njihovom uredu te na koji način to ostvaruju, koliko često se obrazuju, ali porazgovarajte i o iskustvu i svakako upitajte za preporuke.
 
  • Povjerenje i individualan pristup
Individualan pristup klijentu je nešto što rijetki računovodstveni uredi imaju jer jednostavno nemaju vremena posvetiti se svakom klijentu. Kako za individualan pristup tako i za povjerenje potreban je inicijalan sastanak koji većina poduzetnika zanemaruje ili ga čak niti ne ostvari kod traženja knjigovođe. Povjerenje između Vas i vašeg knjigovođe je najvažnija stavka. Osoba koju angažirate imat će pristup svim vašim dokumentima i doslovno biti srž vaše firme. Od njene savjesti, rada i stručnosti ovisit će uspjeh vašeg poslovanja.

  • Ozbiljnost
Kada ćete tražiti ponudu od knjigovodstvenog ureda najbolje je to napraviti pismenim putem kako bi Vam se ured predstavio te kako bi na pismeno imali ponudu pred sobom. Ovaj korak je izuzetno važan kako biste mogli dobivenu ponudu usporediti s drugima.

Ne prihvaćajte ponude od ljudi kojima je knjigovodstvo honorarni posao ili nekakva 'usputna' zanimacija. Upravo tu dolazi do velikih razlika u ponudama gdje manja cijena ne znači i kvalitetu. Za dobro obavljanje ovog posla potrebna je potpuna posvećenost, pa tražite knjigovodstvo čije će usluge maksimalno raditi za vas.
 
  • Cijena
Na cijenu knjigovodstvenih usluga utiče veliki broj faktora. Počevši od toga kojom djelatnošću se bavite, koliko radnika imate pa sve do savjetovanja koje je nekada uključeno u cijenu ili ne. Postoje uredi koji će vam odraditi tehnički dio posla, ali im se nećete moći obratiti za savjet ili neko pitanje niti će Vas upozoriti na nedostatke dokumentacije što vam nikako ne ide na ruku. Tu su i uredi druge vrste i koje će vam pružiti potpunu podršku. Dobit ćete savjete i informacije koje idu i van knjigovodstva ali je tada i njihova cijena nešto veća.
                                              
Neki poduzetnici žele znati sve segmente računovodstva dok neki žele znati – minimalno. Obično se ispostavi da takvi poduzetnici, koji žele minimalno znati – teško posluju.

Na inicijalnom sastanku s potencijalnim klijentima unaprijed je bitno naznačiti koliko je računovodstvo važno, te koliko je bitno biti temeljit i precizan. Početak jednog poduzetničkog projekta često je vrlo izazovan te je ključno da Vas od početka prati kvalitetan knjigovodstveni servis. Jednom kada nađete dobar knjigovodstveni servis, vi se u potpunosti možete usredotočiti na Vaše poslovanje.

Kako biste upravo to i ostvarili te se u potpunosti posvetili Vašem poslovanju povjerite svoje knjige stručnom timu računovodstveno knjigovodstvenog servisa Mereor d.o.o. dogovorite inicijalni sastanak i posjetite ih na adresi Sokolgradska 59, Zagreb.