VAŽNOST IZDAVAČKE DJELATNOSTI U ODGOJNO-OBRAZOVNOM SUSTAVU

Svrha i ciljevi osnovnog školstva, ali i njegovog daljnjeg nastavka usmjereni su na kontinuirani razvoj učenika kao duhovnog, tjelesnog, moralnog, intelektualnog i društvenog bića u skladu s njegovim sposobnostima i sklonostima. Tijekom školskog odgoja i obrazovanja svako dijete bi trebalo steći temeljne kompetencije za nastavak školovanja i cjeloživotno učenje u promjenjivom društveno-kulturnom kontekstu prema zahtjevima tržišnog gospodarstva, suvremenih informacijsko-komunikacijskih tehnologija i znanstvenih spoznaja i dostignuća.

Svrha je obrazovnog sustava da učeniku omogući stjecanje znanja, pojmova, umijeća, stavova i navika potrebnih za život i rad ili daljnje školovanje.
Hoće li dijete biti spremno za školu ovisi o njegovim sposobnostima, "kako" učiti i emocionalnoj inteligenciji koju je razvilo uz svoje roditelje i odgojitelje još u vrtiću. Nekoliko je elemenata ključnih koje bi trebalo razvijati kroz odgojno-obrazovne ustanove:
 
  • samopouzdanje
  • znatiželja
  • svrhovitost
  • samokontrola
  • povezanost
  • sposobnost komuniciranja
  • spremnost na suradnju
U suradnji s obrazovnim ustanovama, izdavačka poduzeća svojom produkcijom pridonose razvoju kvalitete obrazovnog programa i utjecaju na održavanje visoke razine kvalitete obrazovnog sustava, zbog čega je važno istaknuti se posebnošću ponude među širokim spektrom sličnih materijala.

                                     

Alka script je izdavačko poduzeće koje je svoju djelatnost usmjerilo prema školi te od 2002. godine posluju s ciljem da visoko kvalitetnim i pouzdanim udžbenicima olakšaju svakodnevni rad u školama. Njihovi su udžbenici plod dugogodišnje suradnje s učiteljima i profesorima u školama te sveučilišnim profesorima na fakultetima širom zemlje. U stalnom su kontaktu s ravnateljima i stručnim službama u školama te tako otkrivaju probleme u radu s učenicima pa nastoje svojim znanjem i iskustvom pružiti podršku svim relevantnim čimbenicima odgojno-obrazovnog procesa.

U svojoj bogatoj ponudi s ponosom ističu tri projekta koji su jedinstveni kod njih:
  1. udžbenike i pomoćna nastavna sredstva za osnovnu školu za osobito osjetljivu učeničku populaciju: učenike s posebnim potrebama-učenike s teškoćama (svi naši udžbenici za OŠ)
  2. dodatna nastavna sredstava za nadarene učenike (1.-4. razred OŠ -  Prvašići su zakon, Pčelice su zakon, Leptirići su zakon, Školarci su zakon. 5.-8. Razred - Put do matematičkog Olimpa 5, Put do matematičkog Olimpa 6, Put do matematičkog Olimpa 7 i Put do matematičkog Olimpa 8) Zbirke zadataka s rješenjima iz matematike za natjecanja
  3. odgojno-obrazovnu, čitateljsko-spisateljsko-glumačku radionicu Zvrkaonicu, koju u dogovoru s osnovnim školama diljem Hrvatske, osmišljava i vodi Siniša Cmrk, autor Zvrk domaćinstva, poetskoga epsko-lirskog djela u našem izdanju
                                           
 
Alka script već dugi niz godina ima značajno mjesto u obrazovnom sustavu osnovnih i srednjih škola, a svojim projektima posvećenim osjetljivoj i nadarenoj učeničkoj populaciji ono je što ih čini jedinstvenima u polju izdavačke djelatnosti. Više informacija o svim njihovim izdanjima te katalog proizvoda pronađite na http://www.alkascript.hr.