Ugradnja vodovodnih instalacija

Objavljeno: 18.12.2017. 9:04

Vodoinstalater je osoba koja će vam uvelike pomoći prilikom raznih iznenadnih događaja u stambenom objektu. Kao što i sam naziv govori vodoinstalater je osoba koja se bavi intervencijama koje uključuju vodu. Naravno, najveća moguća katastrofa koja Vam se može dogoditi je poplava. Kako bi izbjegli određene katastrofe u stanu potrebno je imati ispravne vodovodne instalacije. Prilikom ulaska u stan ili kuću instalacije ovise i o vlasniku nekretnine, odnosno privatnoj osobi ili tvrtki.

Ulazite li u novi stan, u kojemu još nikad nitko nije boravio, instalacije su zasigurno dobro postavljene. Ali pošto je voda u stambenom objektu važna kao i električna energija nije ju dobro zanemarivati.Prije žbukanja prostorija uvodi se voda u stambeni objekt. Ovisno o željama, ali i mogućnostima stanodavca postoje tri ključne razlike u vodovodima:
  • Vodovodna instalacija od bakarnih cijevi. Glavne prednosti su kraći proces izvedbi, ali i količina trajnosti. Cijevi su standardizirane. Prilikom postavljanja je potrebna jednostavna lampa s plinskim uloškom, pasta i drugi dijelovi. Cijevi se ugrađuju u zid kako bi se zaštitili protiv kondenzacije.
  • Plastična vodovodna instalacija. U zadnje vrijeme sve se češće uvode plastične cijevi koje su trajne te se lako njima upravlja. Također su vrlo estetski oblikovane te se stoga vrlo često mnogi odlučuju upravo za ovakav oblik.
  • Vodovodna instalacija od pocinčanih cijevi. Ovaj model je zapravo najstariji model, ali unatoč tome mnogi se još uvijek odlučuju upravo za pocinčanih cijevi.  Cijevi se u ovom modelu oblažu filcom ili posebnim spužvastim omotačima koji štite od smrzavanja,  ali i kao zaštita od kondenzacije u ljetnim mjesecima dok je vani toplo, a voda u crijevima hladna. Tada se kondenzacija zadržava na omotaču i ne kaplje po zidu, pa se ne stvaraju mrlje.
Važno je znati da se prilikom projektiranja određenog stambenog objekta treba usmjeriti na razvoj plana tako da su kada, umivaonik i wc blizu upravo zbog razvoja vodovodnih instalacija. Prema prethodno definiranim vrstama vodovodnih cijeva važno je znati kako se vodovodne cijevi polažu vrlo slično kao i cijevi od struje ili plina. Naravno, zabranjeno je u jedan kanal povezivati cijevi od struje, vode ili plina.

Trebate li ugradnju vodovodnih cijevi ili promjenu nekog dijela Vaše kupaonice ili kuhinje slobodno se javite Vodoinstalaterskom obrtu Benić. Stručni tim za Vas će obaviti usluge poput izrade vodovodnih i odvodnih instalacija, ugradnje sanitarne opreme, izrade hidratantske i protupožarne mreže, izrada centralnog grijanja, izrada kotlovnica.