Što nam govori nalaz krvne slike?

Objavljeno: 2.11.2017. 14:37

Kompletna krvna slika je vrlo opsežna pretraga, koja je sastavni dio svakog sistematskog, ali koja se odnosi samo na krvne stranice.

Prvi dio nalaza odnosi se na eritrocite. Snižene vrijednosti eritrocita i Hemoglobina znak su anemije, a dodatni parametri kao npr. Volumen eritrocita nam pokazuje što je uzrok anemije (npr. Manjak željeza ili B vitamina ili pak kronična upala). Povišene se vrijednosti vezuju u npr. Dehidraciju ili policitemiju.


Drugi dio nalaza odnosi se na trombocite. Njihov manjak vezujemo s pojačanom sklonošću krvarenju, npr. Zbog stvorenih antitjela, pretjerane potrošnje ili smanjenog stvranja. Visoki trombociti veže se s povećanom sklonošću stvaranja ugrušaka.


Zadnji dio nalaza odnosi se na leukocite. Općenito, vrijednosti leukocita povišene su kod upalnih procesa.
Pacijenti ovu pretragu rade da bi razlučili uzrok upali, pa je tako korisno je znati da je kod bakterijske infekcije najčešće poviše ukupan broj leukocita i neutrofila (npr. U bakterijskoj upali pluća), a u virusnoj infekciji (npr. Kod gripe ili mononukleoze) broj leukocita može biti i normalan ili čak snižen, ali je postotak limficita viši u odnosu na bakterijsku upalu. Promjene na leukocitima vidljive su i kod leukemija ili pak alergija.

U konačnici riječ je zaista o korisnoj pretrazi koja je važna u provjeri zdravlja, a osim nje svakako se preporuča napraviti i druge pretrage, na primjer to su
glukoza, jetreni enzimi, urea, urati i kreatinin i slično.