Kako odabrati odgovarajući krov

Objavljeno: 1.9.2017. 13:07

Izgradnja krova ogromna je investicija koja zahtjeva puno novaca, ali i vremena. Pogotovo ako želite napraviti kvalitetan krov za koji je potreban kvalitetan pokrov, dobra konstrukcija te dodatni materijali kako bi krov izgledao i funkcionirao kako treba. Donosimo vam popis nekoliko vrsta pokrova kako bi odabrali onaj koji vam najbolje odgovara.

1. Crijep

Crijep je najpopularniji pokrov iz puno razloga, a najviše zbog svoje dugovječnosti. Prvenstveno, crijep je otporan na različite prirodne uvjete i nepogode poput kiše, vjetra, snijega, potresa i požara, stoga je odličan izbor za mjesta gdje prevladava oštra klima. Nadalje, crijep je izvrstan izolator, pa se zimi toplina zadržava u kući, a ljeti vrućina ne ulazi. Također, ovaj materijal je oku ugodan i slaže se sa svim stilovima eksterijera, odnosno naglašava arhitekturu i boju objekta.

Postoje betonski i glineni crjepovi, no naglasak je na glinenima jer su znatno lakši, vodootporni, postojaniji i proizvedeni od ekološki prihvatljivih materijala. Veliki nedostatak je početna cijena, odnosno trošak koji je potrebno izdvojiti za postavljanje crijepa, ali ipak riječ je u dobro uloženom novcu koji će se s vremenom vratiti s obzirom na pogodnosti koje ovaj materijal donosi.

         
2. Šindra

Ovo još jedna vrsta pokrova koja se odlikuje izvrsnom izolacijom jer omogućuje prozračnost tijekom cijele godine te sprječava nastanak vlage i plijesni. Također štiti od vanjskih utjecaja poput UV zračenja zahvaljujući materijalima od kojih je proizvedena. Bitumenska šindra preporučuje se za pokrivanje visokih krovova i krovnih instrukcija s ograničenom nosivošću. Dugotrajnost ovisi o podlozi, metalna ili drvena, koja se nalazi ispod šindre i o načinu na koji je postavljena. 

3. Bitumenske ploče/Ondulin ploče

Bitumenske ploče su najpovoljniji izbor kada je u pitanju cijena, zbog čega su i dosta popularne. Lako postavljanje i održavanje, mala težina, dugotrajnost i prirodne boje, glavne su karakteristike bitumenskih ploča. Ove ploče se postavljaju i ispod klasičnog crijepa jer omogućuju vodootpornost, čvrstoću i provjetravanje.

4. OSB Ploče

OSB (Oriented Strand Board) ploče proizvedene su od slojeva iverice, koji su međusobno postavljeni pod pravim kutem od kud dolazi naziv za ovaj pokrov. Zahvaljujući odličnim mehaničkim svojstvima, ploče su vrlo stabilne s visokom razinom čvrstoće. Također su otporne na vlagu, vodu, truljenje, plijesan i zapaljivost, što omogućuje njihovu dugotrajnost. Ostale prednosti su toplinska izolacija, čistoća, lagano i jednostavno rukovanje te estetski izgled.

                                                          

U ponudi imamo kompletan materijal za izradu: fasada najpoznatijih proizvođača (Weber, Roefix, Murexin, Samoborka, Ceresit, Chromos), krovišta i pokrova, jelovu rezanu građu, materijale za izolaciju krova, lamperiju, brodski pod, vrhunske glinene i betonske crjepove (Creaton, Tondach, Nexe-Dilj Vinkovci, Bramac, Terran i Kikinda), šindru, bitumenske i OSB-ploče te krovne prozore proizvođača Velux i Roto, naglašavaju iz prodajnog centra građevinskog materijala Gavroprom.