OCIJENI

Urogenitalna atrofija-zbog stida o tomu se rijetko govori.....

0 pregleda/dan | Objavljeno: 10.04.2017. 00:00

Tijekom razdoblja od nekoliko godina prije i poslije posljednje redovite menstruacije, razina estrogena postepeno opada, a s njom se postepeno stanjuje broj slojeva epitela sluznice rodnice i prijelaznog epitela donjeg dijela mokraćnog sustava. Javlja se suhoća, sklonost pucanju tkiva I upali.
Iste promjene javit će I u mladjih žena I djevojaka u koliko nastupi manjak estrogena zbog npr. sekundarne hipotalamičke amenoreje ili uzimanja lijekova koji prekidaju djelovanje estrogena (antiestrogeni).

Kako estrogeni štite sluznicu urogenitala ?
Estrogeni osugiravaju normalnu cirkulaciju u području urogenitalnog sustava, održavaju kolagen vezivnog tkiva I zadržavaju mukopolisaharide I glikogen u stanicama, pa se površina održava vlažnom, debelom I elastičnom. Pod utjecajem fiziološki prisutnih bakterija u rodnici, glikogen iz odljuštenih stanica epitela razlaže se do mliječne kiseline što održava rodnicu normalno kiselom. Uz dovoljnu kiselost sredine, u rodnici se zadržavaju bakterije normalne vaginalne mikroflore I one su zaštita od kolonizacije patogenim bakterijama, I tako od upala donjeg dijela urogeintalnog sustava.

Što se dešava kad više nema estrogena ?
Uz postepeni pad lučenja estrogena, postepeno se javljaju promjene:
- Epitel se stanjuje ,a površni zaštitni sloj praktički nestaje
- Stijenka gubi elastičnost, a vezivo ispod epitela odeblja I postaje tvrdo
- Cijela rodnica se skraćuje I postaje užom
- Prestaje vlaženje sluznice I ona postaje suha uz drastično smanjenje kiselosti
Tkivo postaje tvrdo I rigidno, suho I sklono stvaranju sitnih razderotina I na blagi dodir, javljaju se sitna krvarenja I dublji razdori, jače ili blaže upale. S obzirom da donji dio mokraćnmog sustava, m-mjehuir i uretra, ali I mišići dna zdjelice I potrporne strukture imaju receptore za estrogene, I njihova se funkcija uz manjak estrogena mijenja. To pak uzrokuje slične promjene kao I u rodnici I vanjskom spolovilu sa neugodnim osjećajem u uretri i smetnjama mokrenja ( često mokrenje, stalni nagon na mokrenje, pečenje kod mokrenja itd).
Žene osjećaju suhoću, sluznica je nerijetko zacrvenjela I iritirana, za vrijeme seksa nema vlaženja pa se javlja diispareunija (bolni odnos) I prestaje interes za seks. Neke primjećuju sitna krvarenja nakon odnosa ili spontano, akad započne infekcija javlja se iscjedak obično neugodnog mirisa. Zbog svega žene sve više izbjegavaju spolni život, a s prestankom odnosa, tegobe postaju još izraženije.


Imaju li sve žene probleme?
Ritam I kvantiteta lučenja estrogena nije jednaka u svih žena u perimenopauzi. U nekih je pad lučenja estrogena brz I izrazit, pa brzo razvijaju tegobe I one su jako izražene. U nekih je taj process sporiji I manje drastičan, pa se promjene razvijaju sporo. U nekih se lučenje dovoljnih količina estrogena nastavlja dugi niz godina I one ili nemaju promjena ili su one vrlo blage. Procjenjuje se da smetnje zbog manjka estrogena ima oko 3% žena u reprodukcijskoj dobi, oko 4% onih u ranoj menopauzi I čak do 50% onih u kasnoj menopauzi I senijumu.
Žene često sporo primjećuju nastanak tegoba, nerijetko se stide govoriti o njima, smatraju da su one normalna pojava koja prati njihovu dob I zapravo rijetko traže pomoć.

Postavite pitanje / Zatražite ponudu

Odgovaramo u roku 24h

MojKvart.hr se obavezuje pružati zaštitu osobnih podataka korisnika u skladu sa Zakonom. Za više informacije kliknite Privatnost korisnika. Za nastavak označite kvačicom Privolu za korištenje osobnih podataka.

Prikaz ostalih popusta

OCIJENI