Uloga magnezija u liječenju bolesti živčanog sustava

Objavljeno: 29.10.2018. 11:14

Magnezij je mineral koji je vrlo dobro poznat po različitim djelovanjima unutar ljudskog tijela. Jedan je od najsnažnijih minerala odgovornih za opuštanje tijela. Nedostatak magnezija čini nas razdražljivima i napetima, dok uz optimalnu količinu magnezija u našem tijelu možemo učiniti da ono bude opuštenije, zdravije, fleksibilnije i otpornije na svakodnevni stres. Zbog toga je magnezij itekako bitan za naš živčani sustav. Budući da su tijelo i um međusobno povezani, uvođenje magnezija u prehranu moglo bi nam pomoći i u svakodnevnom životu.

S neuroloških stajališta, magnezij igra ključnu ulogu u prijenosu živčanih podražaja. On također funkcionira u zaštitnoj ulozi od prekomjerne uzbude koja može dovesti do smrti neuronskih stanica (ekscitotoksičnost), a uključena je u više neuroloških poremećaja. Zbog ovih važnih funkcija unutar živčanog sustava, magnezij je mineral koji ima ključnu ulogu za potencijalnu prevenciju i liječenje neuroloških poremećaja.

Kao što znamo ljudsko tijelo prirodno proizvodi glutation, antioksidant koji je zaslužan za odstranjivanje teških metala kao što su arsen, olovo i živa. No da bi odstranjivanje teških metala bilo stopostotno potrebna mu je sinteza s magnezijem. Bez magnezija, glutation bi propao. Osim toga, ako ne unosimo dovoljno magnezija u tijelo, dolazi do taloženja teških metala u mozgu, pri čemu nastaje plodno tlo za nastajanje Parkinsonove i Alzheimerove bolesti.

Živčani sustav, zbog umirujućeg djelovanja magnezija, ovisi o njegovoj količini unutar ljudskog tijela. Umirujuće djelovanje magnezija utječe na miran san, a tako i na srčani ritam, krvni tlak, suženje krvnih žila i mišićnu kontrakciju. Manjak magnezija proširuje učinke kroničnog stresa, što dovodi do anksioznosti, depresije, razdražljivosti, umora i nesanice, kao i do povišenog krvnog tlaka i srčanih bolova. Stoga, samo uz dostatnu zalihu magnezija u tijelu možemo uživati duševnu i emocionalnu ravnotežu.Ako ste primijetili da vas u zadnje vrijeme muči nesanica i da ste stalno umorni i razdražljivi, svakako posjetite ljekarnu Jagatić. Stručno osoblje će vam sa sigurnošću preporučiti najkvalitetnije dodatke magnezija vašoj prehrani. Svakodnevnim unosom magnezija osjećat ćete se odmornije i kroničan stres će vam postati zdravi stres kojeg ćete bez problema moći savladati, te ćete postići duševnu i emocionalnu ravnotežu.