Kako postati vozač?

Objavljeno: 16.5.2018. 13:00

Svi ili bar većina još od malih nogu mašta o tome da sjedne na vozačko mjesto i upravlja automobilom. Naravno, kako bi dobili dozvolu za upravljanje vozilom tj. vozačku dozvolu potrebno je navršiti 18 godina. Ali ne morate  čekati punoljetnost da bi se upisali u autoškolu. Za upis u autoškolu trebate imati navršenih 17 godina i 6 mjeseci. Ipak, naša preporuka je da se upišete 3 - 4 mjeseca prije 18.-tog rođendana. Zašto tada? Liječničko uvjerenje koje je potrebno za upis u auto školu vrijedi 6 mjeseci, a na ispit iz vožnje ne možete izaći prije nego navršite 18 godina, te time izbjegavate dodatni trošak. Naravno, to nije jedini razlog zbog kojeg postoji mogućnost da će Vam isteći liječnički te ćete isti morati ponavljati. To naravno ovisi i koliko ćete uspješno polagati ispite koje morate proći kako bi postali vozač.Obuka u autoškoli

Za početak morate sami sa sobom donijeti čvrstu odluku da želite postati vozač. Ako ste zauzeti nekim drugim obvezama razmislite o tome da odgodite vaš tečaj vožnje za neko drugo vrijeme kada nećete biti toliko opterećeni.

Prvo je potrebno obaviti LIJEČNIČKI PREGLED (Uvjerenje o duševnoj i tjelesnoj sposobnosti za upravljanje vozilima na motorni pogon izdaje već svaki malo veći Dom zdravlja, pa i privatne ordinacije. Cijene su različite i možda je najbolje da u auto školi pitate da vas upute.Nakon obavljenog liječničkog pregleda potrebno je izabrati auto školu. Raspitajte se kod prijatelja, rodbine, susjeda o njihovim iskustvima. Pozitivan pristup već na početku olakšava učenje vama i poduku predavaču i instruktoru u auto školi.

Nakon upisa u autoškolu svakodnevno odlazite na predavanja iz propisa (ukupno 30 sati). Kada položite ispit iz propisa možete započeti s obukom iz vožnje (35 sati), Za vrijeme obuke iz vožnje idete na Tečaj prve pomoći i ispit iz istog. Pred kraj obuke zajedno će te s instruktorom procijeniti treba li Vam još koji dodatni sat ili ste spremni za ispit. Vožnja je vještina i uspješnost jako ovisi o našim individualnim sposobnostima. Ispiti se polažu pred komisijom HAK-a. Plaćaju se prema cjeniku koji važi za cijelo područje Hrvatske i naveden je na stranici "Cijene". Na ispitu iz Upravljanja vozilom, ako ste položili, biti će vam uručeno uvjerenje s kojim podižete svoju vozačku dozvolu.Vozačka dozvola - ta slatka kartica

Na kraju, kada položite dolazimo do najslađeg dijela, izdavanje vozačke dozvole.  Vozačku dozvolu izdaje policijska uprava, odnosno policijska postaja na čijem području imate prebivalište. Budite svjesni činjenice da niste naučili sve trikove vožnje i da ste još uvijek početnik koji uči. Vozite pažljivo i smireno, poštujući prometne znakove i propise, obuzdajte svoju želju za brzinom, ona dolazi postepeno.
Puno sretnih i veselih kilometara želi vam Auto škola Remetinec!