Prednosti proteina

Objavljeno: 8.5.2018. 16:10

Proteini su dodatak prehrani koji nastaju iz različitih životinjskih i biljnih izvora poput mlijeka, jaja, mesa, grahorica, različtith sjemenki te drugih biljnih organa, a najčešći i najpopularniji izvor je sirutka. Sirutka je stekla svoju popularnosti zahvaljujući visokoj nutritivnoj vrijednosti, odličnoj topivosti te dobrom okusu i trenutno čini najveći udio u proteinskim proizvodima na tržištu.
U nastavku ćemo pobliže opisati proteine sirutke.
Laički rečeno proteini sirutke su zapravo sirutka u prahu iz koje su fizičkim postupcima filtracije odstranjeni mliječni šećer (laktoza), natrij te masnoća. Mnogi koji vježbaju znaju pravu kvalitetu proteina, ali ne znaju kako zapravo nastaju isti ti proteini

Kako nastaju proteini sirutke?

Proteini sirutke nastaju iz svježe sirutke, nakon što sirutka prođe kroz procese filtracije čime se iz sirutke odstranjuju sve one komponente koje ne želimo, među kojima su mliječni šećer (laktoza), masnoća te natrij. Sirutka kao takva nastaje tijekom proizvodnje sireva. U potrebnim uvjetima mlijeko se zgruša i tako nastaje sir, a tekućina koja ostaje kao višak je sirutka. Većinska tvar od koje se sirutka sastoji je zapravo voda. No, krajnji rezultat koji mi vidimo kao proteinski prah nastaje zapravo tako da se iz sirutke izdvoji sva ta voda, te se preostali prah pasterizira. Ultrafiltracijom se zatim izdvoje laktoza i minerali, te ostane whey koncentrat. No to još, naravno, nije kraj cijelog postupka jer taj whey koncentrat u tom trenutku sadrži previše šećera, pa se procesom zvanim dijafiltracija ispire laktoza, čime se koncentracija proteina povećava. Taj krajnji rezultat svima nam je poznat kao suplement koji vole koristiti profesionalni sportaši, ali sve više i rekreativci u teretanama.
Koliko često uzimati proteine u prahu?

Proteini kao dodatak prehrani služe za očuvanje i izgradnju mišićne mase i oporavak mišića, a njihov unos uz svakodnevnu ili vrlo čestu tjelovježbu je zaista bitan faktor za zdravlje (jer pored utjecaja na mišiće treba imati na umu da je većina tjelesnih struktura u tijelu građeno od proteina poput kože, kose, noktiju, različitih hormona, enzima, faktora zgrušavanja krvi itd.).  Korištenje proteinskog praha, osim što stvara svojevrsni trend, kod velike većine ljudi i dalje nepotrebno izaziva strah zbog neznanja. Preporuka je da uzimate oko 30 grama proteinskog praha do sat vremena poslije treninga zato što je to razdoblje najzahvalnije za izgradnju vaše mišićne mase i omogućava oporavak mišića. Nezgodno je u tako kratkom vremenu pripremiti obrok bogat proteinima, pa je ovo najjednostavniji izbor. U slučaju da ste na posebnom režimu prehrane, proteini s okusom odlično će vam doći kako bi vam utažili želju za slatkim.

Debljam se od proteina?
Ovo je svakako obmana. Kao i u većini slučajeva, neznanje može dovosti do predrasuda bez razloga. Od proteina se NE deblja. Proteini pomažu u izgradnji mišićne mase te dostizanju zadanih ciljeva koji se reguliraju pravilnom prehranom i treninzima bez obzira želite li dobiti ili izgubiti kilograme. Od njih se nećete napuhati ili ispuhati ako ih prestanete uzimati. Također, njihovim konstantnim uzimanjem nećete postići izgled bodybuildera/ice jer je za to potrebno jako puno vremena, truda i odricanja. Zato nema razloga za strah jer dobri suplementi osiguravaju brže i lakše postizanje ciljeva.

Želite li po povoljnim cijenama kupiti svoje proteini potražite proizvod za sebe na stranici www.proteini-outlet.com/proizvodi. Svi proizvodi u ponudi su prijavljeni u program monitoringa RH i registrirani pri Ministarstvu zdravlja RH.
U našoj ponudi su dodaci prehrani za opću populaciju i sportska prehrana koji su garantirano bez zabranjenih tvari koje se nalaze na popisu WADA (World Anti-Doping Agency – Svjetska Anti-doping agencija), te svaki natjecateljski sportaš može biti siguran da njegov trud i napor neće biti uzaludan.
Kada kupac obavi kupnju kod nas može biti siguran u kvalitetu, zdravstvenu ispravnost i točnost navoda na deklaraciji svakog proizvoda.