Guma koja glavu čuva

Objavljeno: 20.12.2018. 15:25

Dolaskom zime na sebe oblačimo tople kapute, tople čizme i džempere kako bi prvenstveno zaštitili svoje tijelo od pothlađivanja koje uvelike može naštetiti našem zdravlju.A što s našim automobilom?
  • Prva i najvažnija stvar za sigurnu zimsku vožnju su gume. Mogi vozači misle ako imaju nove ljetne gume da su dobro pripremljeni za zimu na našem podneblju posebice u krajevima gdje nema snijega. No tu se krije jedna golema varka. Ni najbolja ljetna guma nije dobra kada se temperatura zraka spusti ispod 6 Celzijusovih stupnjeva. Te gume su ciljano rađene za visoke temperature, a temperatura asfalta ljeti dosegne i preko 45 Celzijevih stupnjeva.
  • Mogu li nas, onda, te iste gume zaštititi od proklizavanja zimi?
  • Zimske gume su rađene od smjese koja se ne može stvrdnuti pri temperaturi oko 0 i niže, te ne gube elastičnost zbog čega bolje prianjaju uz cestu te nam pružaju adekvatnu zaištu u vožnji.
  • Za cestu prekrivenu dubokim snijegom potrebna nam je guma koja ima, dubok, grub profil, koji opet nije primjeren za suhe ceste, jer se guma na suhoj cesti pregrije pa se brže troši.
  • Svi već znamo da postoje univerzalne gume ili svevremenske s kojima čak i možemo uštedjeti, no kupnjom tih guma nismo dobili ni kvalitetnu ljetnu gumu, a o zimskoj da i ne pričamo. No kada padne “veliki” snijeg kakvu god gumu imali spas su nam lanci ili da pričekamo dok se uvjeti na cesti ne promijene,premda tada postoji mogućnost produživanja zimskog godišnjeg odmora na još par dana.

Najveća razlika između ljetne i zimske gume se krije u smjesi koja se koristi na gazećem sloju, te onda na red važnosti dolazi šara na gumi. No, nije važna samo gazeća (vanjska) strana gume. Dilema oko guma dolazi kada krenemo razmišljati i o unutrašnjem dijelu.Ovisno o unutrašnjoj konstrukciji, gume dijelimo na dvije osnovne vrste: dijagonalne i radijalne. No, preporuka je da sve dileme otklonite u auto servisu Barić. Kada riješite gume svojeg limenog ljubimca, za sva ostale nedoumice, bilo da se radi o akumulatoru ili antifrizu, kočnicama ili bilo kojem drugom dijelu, tu su za vas djelatnici auto servisa koji će vam vrlo rado pomoći.

Imajte na umu zakonsku obavezu korištenja zimske opreme u razdoblju do 15. studenog do 15. travnja, s toga ne štedite na gumama jer upravo dobra guma glavu čuva.