OCIJENI

Upravljanje auto otpadom

1 pregleda/dan | Objavljeno: 13.04.2024. 19:21

Svako vozilo sadrži desetak štetnih sastojaka koji se moraju propisno zbrinuti time i dolazi do problema zbrinjavanja istih. Štetni sastojci koji se moraju izdvojiti iz vozila su propisani Pravilnikom o gospodarenju otpadnim vozilima, izdanim u NN br. 178/04 i 111/06, a navodi se najbitnije:

Prema pravilniku o gospodarenju otpadnim vozilima:

(1) Obrađivač mora po preuzimanju otpadnog vozila odmah iz otpadnog vozila ukloniti akumulator, ukloniti ili neutralizirati potencijalno eksplozivne sastavne dijelove i spremnik tekućeg plina ukoliko je ugrađen u otpadno vozilo.

(2) Iz otpadnog vozila mora se izdvojiti i odvojeno skupiti sljedeće:
– motorno ulje,
– ulje prijenosnika,
– ulje u mjenjaču, ulje u diferencijalu,
– hidraulično ulje (npr. servomehanizam)
– gorivo (uključujući tekući plin)
– radna tvar u rashladnim uređajima,
– tekućinu u kočnicama,
– ulje u amortizeru,
– radna tvar u klimatizacijskim uređajima (FCKW)
– dijelove u kojima se nalazi živa,
– tvari, materijale i sastavne dijelove
– sastavne dijelove koji sadrže azbest.“ (NN 178/04,111/06)


S obzirom na to da je Auto Tomi jedini auto-otpad s registriranom djelatnošću za otkup dotrajalih i karamboliranih vozila na zapadnom dijelu grada, ujedno preuzima i sva vozila na oporabu. Vozila na oporabi sadrže štetne tvari koje se trebaju propisno zbrinuti. Sklapanjem ugovora s poduzećem CIAK d.o.o., omogućeno je trenutačno skladištenje opasnog otpada do predaje na reciklažu u ovlašteno poduzeće za zbrinjavanje CIAK d.o.o.

S obzirom na navedeni ugovor s poduzećem CIAK Auto Tomi je kupio i instalirao posebne spremnike za trenutačno skladištenje opasnog otpada. Svaki spremnik ima svoj kataloški broj te broj po klasifikaciji otpada ovisno o vrsti otpada koji se u njemu nalazi. Trenutno Auto Tomi posjeduje spremnik za ulje kategorizacije 13 01 09* i 13 01 10*, spremnik za baterije kategorizacije 16 06 01*, staklo, plastiku, antifriz, ulje iz rashladnog sistema, ulje iz kočnica itd.

http://www.auto-tomi.com/Blog%20Posts/upravljanje-otpadom.html

Postavite pitanje / Zatražite ponudu

Odgovaramo u roku 24h

MojKvart.hr se obavezuje pružati zaštitu osobnih podataka korisnika u skladu sa Zakonom. Za više informacije kliknite Privatnost korisnika. Za nastavak označite kvačicom Privolu za korištenje osobnih podataka.

Prikaz ostalih popusta

OCIJENI