Čišćenje zubnog kamenca

Objavljeno: 20.2.2018. 12:43

Redovito održavanje higijene zubi važan je element prilikom oblikovanja i utjecaja na cjeloukupno zdravlje tijela. Unosom hrane stvaraju se mnoge naslage na zubima. A ako ih ne odstranimo, one se nakupljaju u slojevima i tako postaju opasne za zube i desni. 

Velika količina mikroorganizama u ustima je posve uobičajena. Upravo zbog toga posebno je važno redovito posjećivati. Postoje razlike između zubnog kamenca i plaka. A koje su, najbolje je prepoznati, ako znate kako izgleda plak, a kako zubni kamena Plak su bezbojne naslage bakterija koje se neprestano talože na površini zubi. Nakupine plaka često mogu zadržavati nečistoću na zubima. Glavni su uzrok problema s desnima.

Borba protiv nakupljanja plaka temelji se na cjeloživotnoj ispravnoj njezi zubi. Plak se počinje stvarati na zubima 4 do 12 sati nakon pranja zubi, zato je iznimno važno prati zube barem dvaput dnevno i redovno ih čistiti zubnim koncem.A što je zubni kamenac?

Zubni kamenac razliku se od plaka jer se vrlo snažno veže za zube te ga mogu ukloniti samo zubari. Zadržava veću količinu nečistoća na zubima od plaka te sadrži velike količine bakterija. To uništava strukturu cakline zuba te može dovesti do nastanka karijesa. Naravno, koliko je neko podložan ili nije na taloženje plaka ili zubnog kamenca ovisi o pojedinačnom zdravlju.

Stvaranje zubnog kamenca ne možemo samo zaustaviti, ali redovitom zubnom higijenom možemo utjecati na smanjenje nastanka kamenca. Naravno, kako bi se efikasno riješili zubnog kamenca postoje tretmani čišćenja kod stomatologa koji će Vam uspješno riješiti zubni kamenac.

Postupak čišćenja zubnog kamenca uključuje uklanjanje svih naslaga na zubima, kamenca, plaka, pigmentacije od hrane, pušenja i drugih razloga. Prilikom uklanjanja zubnog kamenca koristi se upotreba raznih instrumenata ili alata koji omekšavaju tj. Uklanjaju naslage sa zubi. Čišćenje zubnih naslaga ubraja se u bezbolne metode jer se izvodi bez lokalnih anestetika.Zašto je važno redovito čistiti zubni kamenac?

Ako se ne održava redovita stomatološka higijena, kamenac i plak mogu dovesti do ozbiljnijih bolesti gingive: gingivitisa i parodontitisa, a u najgorem slučaju i do gubitka zuba. Ako ste od onih koji dugo nisu bili kod zubara, a ne vidite koliko zubnog kamenca imate vrijeme je da posjetite stručni tim stomatologa Novadent d.o.o. U ugodnom okruženju, tim visokokvalificiranih i iskusnih stomatologa ponudit će Vama i obitelji potpunu stomatološku skrb na jednom mjestu 365 dana u godini.