Uloga higijene u očuvanju fiksnih radova i proteza

Protetika zuba dio je dentalne medicine koji se bavi nadomještanjem izgubljenih zuba i mekanih dijelova usne šupljine potpunim ili djelomičnim protezama, krunicama, ljuskicama i mostovima. Dentalna protetika dijeli se na mobilnu i fiksnu protetiku. Kod pacijenata s fiksnim nadomjescima isto kao i kod onih s mobilnom protetikom od izuzetne je važnosti redovito i temeljito održavanje oralne higijene. Svakako je bitno naglasiti kako je važno održavanje higijene i prije i poslije stomatoloških radova. Svakodnevna higijena zuba pomaže u prevenciji nastanka karijesa i oboljenja desni.

Ispadanje samo jednog zuba narušava cjelovitost organizma pa se mnoge osobe obraćaju stomatolozima za pomoć. Stomatološki centar Flegar, na adresi Draškovićeva 23 u Zagrebu, osigurat će vam cjelovitu uslugu zajedničkim kvalitetnim radom stomatologa i dentalnog laboratorija na jednom mjestu što vam omogućuje da se opet osjećate kao da imate prirodne zube. Ali bez obzira na materijal, tehniku izrade i vrstu materijala nadomjeska njihov vijek trajanja izrazito ovisi o higijeni zuba. Primjerice, prosječan vijek trajanja fiksnog nadomjeska je 7 godina, ali taj rok se može izrazito smanjiti ako pacijent nije vičan redovitom održavanju higijene nakon završetka rada pa vijek trajanja može biti kraći od godine dana. S druge strane, redovita higijena može produžiti vijek trajanja protetike do 10 godina i više.

Pacijenti često misle kako su postavljanjem krunice ili mosta njihovi zubi sasvim osigurani i kako se neće više kvariti. Ipak, ispod mostova se skupljaju ostatci hrane na kojima se razmnožavaju bakterije koje uzrokuju upalu sluznice ispod mosta i oko susjednih zuba. Osjetljivo je i područje na kojem zdrav zub dolazi u kontakt s nadomjeskom – između dva zuba nakuplja se plak i uzrokuje upalu gingive i karijes.

Osim što je izuzetno važno paziti na higijenu zuba, bitno je pritom i koristiti što kvalitetnije proizvode za higijenu poput onih u maloprodajnom dućanu Sve za zube na adresi Kralja Držislava 4 u Zagrebu. Na tom mjestu možete naći jedinstvenu ponudu proizvoda za oralnu higijenu: TePe – vodeći svjetski brand u preventivnoj dentalnoj skrbi s proizvodnjom u Švedskoj i Splat – biološki aktivne paste i pjene za zube te vodice za ispiranje, izrađene su od prirodnih sastojaka, a eterična ulja i biljni ekstrakti uključeni su u formule svih Splat zubnih pasti, pjena i sredstava za ispiranje usta te su sigurni - ne sadrže sintetička antiseptička sredstva kao što su triklosan ili klorheksidin kao ni natrij lauril sulfat i šećer.

TEPE
TePe - Zubne četkice
Tepe četkice prilagođene korisniku razvijene su za učinkovito i nježno odstranjivanje zubnog plaka. TePe Supreme s vlaknima rezanim u dvije razine učinkovito čisti i interdentalne prostore, a TePe Nova s produženim vlaknima na vrhu glave četkice za bolje čišćenje kutnjaka.
TePe - Interdentalno čišćenje
Tepe ima dugu tradiciju u razvoju proizvoda za preventivnu dentalnu skrb s posebnim osvrtom na interdentalno čišćenje. Naš izbor interdentalnih četkica je opsežan, s izborom veličina četkica, teksture vlakana i dizajna, koji odgovaraju zahtjevima stručnjaka i pacijenata u svijetu.
TePe - Zubni konac
TePe Bridge&Implant Floss - specijalni fleksibilni konac sa spužvastim vlaknima na sredini te čvrstim plastičnim vrhovima na krajevima za lakše umetanje napravljen je za čišćenje implantata, mostova i ortodontskih aparatića.
TePe - Njega implantata
Pravilna njega implantata je bitna za dugoročni uspjeh. Stručne smjernice o dobrim navikama oralne higijene i prikladnim proizvodima od velike su važnosti kako bi se spriječio razvoj peri-implantat mucositisa i peri-implantitisa.

   SPLAT
Splat Profesionalna linija – paste sadrže visoko-učinkovit anti-karijesni kompleks LUCTATOL®, revolucionarni biljni sustav za izbjeljivanje od kave, crnog vina i cigareta DE-SMOKE, inovativni, siguran za poliranje, sustav za izbjeljivanje Sp. White System®, i specijalnu aktivnu formu hidroksiapatita za dubinsko obnavljanje cakline.
Splat specijalna linija - Bez iznimke inovativne I jedinstvene, ove paste imaju bogatu formulu s ekskluzivnim sastojcima poput koloidnog zlata, pasjeg trna, ekstrakta čilija, spiruline, ekstrakta kore magnolije, đumbira, itd.
Splat pjene 2u1 – zahvaljujući inovativnom patentiranom LUCTATOL® sustavu I sinergiji 15 prirodnih aktivnih sastojaka, pjena štiti zube od karijesa I sprječava nastajanje plaka do 97%. Čisti zube u samo 15-20 sekundi, bez četkanja i ispiranja.
Splat vodice za ispiranje usta –sastoje se od 98 % prirodnih sastojaka, zahvaljujući LUCTATOL® sustavu štite od karijesa, blokiraju nastajanje bakterija i sprječavaju nastajanje plaka do 96%. Savršeno prodiru do teško dostupnih područja, te u potpunosti čiste zube i održavaju dah svježim duže vrijeme.