PACIJENTI SA POSEBNIM POTREBAMA


 PACIJENTI SA  POSEBNIM POTREBAMA su svi pacijenti koji zbog svog fizičkog ili mentalnog s tanja  trebaju drugačiji tretman kod liječnika.Najčešće su to osobe u invalidskim kolicim

Kod djece s posebnim potrebama (ili odraslih) postoji više anomalija i patoloških stanja nego u općoj populaciji. Mnoga djeca se neprikladno hrane(zbog problema sa žvakanjem i gutanjem) ,povraćaju, uzimaju lijekove (neki lijekovi smanjuju lučenje sline i na taj način povećavaju sklonost karijesu). 
Pregledu djeteta s posebnim potrebama treba prethoditi uvid u kompletnu medicinsku dokumentaciju i da bi se dobio uvid u pacijentovo stanje.Kod mnoge se djece može uz malo truda postići dobra suradnja. Katkad je ipak potrebna pomoć roditelja ili asistenta.Djeca s posebnim potrebama često imaju sklonost karijesu, pa u njih postoji povećana potreba za preventivnim djelovanjem. Ponekad dijete ne razumije važnost oralne higijene(autizam) ili nije u mogućnosti samo četkati zube(motoričke smetnje).Roditelj ili skrbnik mora preuzeti to zaduženje. 
Kontrolni pregledi prilagođavaju se potrebama djeteta. Prilikom svakog pregleda potrebno je provesti topikalnu fluoridaciju,po potrebi pečaćenje.
Pacijentima s bruksizmom mogu se izraditi individualne akrilatne udlage
Osobe u invalidskim kolicima mogu nesmetano obavljati kontrole i tretmane kod stomatologa jer je pristup na stolicu omogućen.

Pacijenti s kroničnim bolestima