Prošetajte gradom i posjetite neke od muzeja, galerija ili ateljea.

Objavljeno: 26.9.2018. 9:28

Zbog današnjeg užurbanog života ponekad zaboravimo posjetiti brojne muzeje, umjetničke galerije i ateljee koji nam se nalaze nadohvat doma. Češće ćemo susresti strance u muzejima, nego domaće ljude koji uvijek tvrde da će posjetiti muzej, galeriju ili atelje čim pronađu malo vremena, no to se nije dogodilo od kada su zadnji put bili u školskim klupama. Neke čak ni Noć muzeja ne može natjerati da se trgnu i odluče posjetiti barem jedan muzej.

Muzeji ipak nisu samo ustanove za osobe koji žive za slikarstvo i dizajn, nego za svakoga tko je zainteresiran za kulturu i ljepotu same umjetnosti. Posjetitelji ove ustanove nisu samo zainteresirani za izložene eksponate već ih i očarava sama arhitektura zgrade muzeja koja većinom ostavlja bez daha.

Ljubiteljima kulture zanimljivi su ateljei brojnih umjetnika i umjetničke galerije jer većinom skrivaju brojne tajne određenog umjetnika ili opusa određenog umjetničkog razdoblja. Koje su prednosti posjeta muzeja, umjetničkih galerija i ateljea, otkrit ćemo Vam kroz sljedeće točke:

1. Jedna od velikih prednosti posjeta muzejima, galerijama i ateljeima jest mogućnost promjene vlastite perspektive. Stanite u cipele umjetnika. Umjetnička djela otvaraju vrata umjetničkoj duši i omogućuju Vam da istražite ono što je umjetnik osjetio, osim da ga samo promatrate. Svako umjetničko djelo govori svoju jedinstvenu priču, a proučavanjem istih možete osjetiti emocije koje je i sam umjetnik osjetio.

2. Nema sumnje da su posjeti muzejima, galerijama i ateljeima idealan način za učenje o ljudskoj povijesti, nego i o kulturama različitih zemalja. Samim promatranjem umjetnina možete uvidjeti razmišljanja stanovnika određenih razdoblja i zemalja, uključujući njihova vjerovanja, moral, kulturu i još mnogo toga.

3. Kada se počnete osjećati da ste upali u rutinu i trebate inspiraciju kako biste osvježili vlastita razmišljanja, najbolje je posjetiti muzej, galeriju ili atelje. To su prekrasna mjesta gdje možete napuniti baterije i pronaći inspiraciju. Promatranjem rada drugih umjetnika, potičete razvoj novih ideja, što rezultira stvaranjem više umjetnosti, uključujući glazbu, arhitekturu, kreativno pisanje.

4. Posjeti muzejima, galerijama i ateljeima pomažu vam u proširivanju vlastitih razmišljanja i daju nove ideje za rasprave u društvu. Bilo da je riječ o novoj izložbi ili o zanimljivom govorniku, muzeji i galerije nude razne teme o kojima možete govoriti, od kojih mnoge nadilaze kulturne granice. Navedene teme nisu samo ograničene na tradicionalne umjetničke radove, nego ih se može iskoristiti kad se govori o uzbudljivim inovacijama u znanosti, kao i o jedinstvenim povijesnim nalazima, uz malo poznate razgovore o velikim povijesnim ličnostima, itd.

5. Kad putujete izvan svog grada i posjećujete druge države i gradove, sigurno ćete posjetiti muzeje, galerije ili ateljee koji su specifični za taj grad ili regiju u kojoj se nalaze. To je zanimljiv način za poboljšanje Vašeg iskustva, s bogatim uvidima u povijest Vaše turističke destinacije, dok se zabavljate istražujući Vašu novu okolinu.

6. Osim što ćete otkriti nešto novo, muzeji i galerije su idealna mjesta za zabavu. Danas postoje muzeji i galerije koji se specijaliziraju za jedinstvene eksponate koji privlače različite ukuse, stoga smo sigurni da ćete se zabaviti istraživajući svoje interese, otkrivajući nove avanture.