Prednosti angažmana agencije za poslovanje nekretninama

Objavljeno: 27.8.2018. 9:14

Prednosti angažmana agencije za poslovanje nekretninama!

Prodaja ili kupnja nekretnine većini je od nas jedan od najvećih financijskih životnih pothvata prepun stresa. Gdje uopće početi tražiti potencijalno odgovarajuću nekretninu, je li cijena realna i konkurentna, kako se kreću cijene ostalih nekretnina u okruženju, na što obratiti pozornost pri obilasku nekretnina, koji sve dokumenti trebaju i kako to provjeriti, koje ugovore treba potpisati, gdje ih treba ovjeriti i kome ih treba predati, koje su obveze prodavatelja ili najmodavca, a koje kupca ili najmoprimca, tko plaća i u kojem iznosu porez ... samo su neka od brojnih pitanja koja mogu dovesti do prave noćne more. Zbog toga vam savjetujemo da umjesto uzimanja stvari u svoje ruke unajmite agenciju za poslovanje nekretninama.
Mnogi prodavači i kupci nekretnina oklijevaju prepustiti prodaju ili kupovinu nekretnine preko agencije za poslovanje nekretninama kako bi uštedjeli na agencijskoj proviziji. Time preuzimaju rizik, koji ih može dovesti do još većih budućih troškova. Uzme li se u obzir težina i odgovornost posla kojeg agencija obavlja, iznos provizije bi svakako trebao pasti u drugi plan. Bitno je znati da će prodavač ili kupac agencijsku proviziji platiti tek nakon obavljenog posla, stoga će se i agenti dodatno potruditi da taj posao doista bude korektno obavljen na zadovoljstvo svih sudionika u tom poslu.

Kad je riječ o tržištu nekretninama, budući prodavači i kupci su u većini slučajeva amateri. Mnogi prodavači i kupci smatraju da se mogu samostalno upustiti u ovaj posao jer je netko od njihovih poznatih nedavno prodao ili kupio nekretninu, pa će od njih tražiti savjete. Ne uzimaju u obzir realne cijene nekretnina, proceduru kupoprodaje i potencijalne opasnosti te kvalitetu stana u smislu njegove izvedbe i rasporeda. Zbog toga je dobro imati pouzdanog savjetnika kojima su navedeni pojmovi svakodnevica. Ako se ipak dvoumite oko angažiranja agencije za posredovanje nekretninama, provjerite koje su sve njihove prednosti:
1. Znanje i iskustvo

Ukoliko prodajete ili kupujete nekretninu najčešće niste dovoljno educirani o tržištu, no agencijama za nekretnine taj je posao svakodnevica pa poznaju sve mane i prednosti tržišta nekretnina. Agencije svoje agente svakodnevno educiraju, kako bi njihovo predstavljanje nekretnine za kupnju ili prodaju bilo stručno i profesionalno.

2. Ušteda vremena

Upravo je ušteda vremena jedan od faktora zašto je važno angažirati agenciju za poslovanje nekretninama. Treba imati na umu koliko vremena ode u nepovrat samo na pokazivanje nekretnine potencijalnim kupcima, na razgovore i pregovore s istima, a oni na kraju tu nekretninu niti ne kupe. Također znanje i iskustvo prodaje ili kupnje agenata agencija za poslovanje nekretninama unaprijed štedi vrijeme koje biste vi potrošili istraživajući sitnice koje su agentima svakodnevica.

3. Oglašavanje

Kvalitetne agencije puno ulažu u marketing jer je vlasnicima važno da njihova nekretnina bude predstavljena na način da se oglas vidi i radi njega poželi pogledati nekretninu što više ljudi, što znači da i fotografije moraju biti kvalitetne. Osim što znaju koje su najposjećenije tražilice za nekretnine na kojima zakupljuju pakete, oglašavaju i na druge načine - putem časopisa, newslettera, reklama u tisku i na radiju, ali i na nekim inovativnim kanalima kao što su društvene mreže. Osim toga, posebno je važno da kvalitetne agencije ulažu u razvoj svojih baza podataka i web stranica koje moraju biti moderne, lake za korištenje i dobro pozicionirane na internetskim tražilicama.

4. Rješavanje dokumentacije

Agenti agencija za poslovanje nekretninama dobro su informirani o stanju i promjenama u zakonodavstvu pa će klijent uštedjeti vrijeme potrebno za pronalazak stručnih propisa i zakona po kojima mora postupati. Agenti će kupcu objasniti sve detalje vezane za porez na promet nekretnina kao i uvjete koji trebaju biti ispunjeni kod oslobođenja od plaćanja istog, procedure vezane za stambeno kreditiranje i upisa založnog prava banke, uknjižbe vlasništva u zemljišnim knjigama i drugih pojedinosti. Svaka renomirana agencija za poslovanje nekretninama surađuje s pravnikom koji sastavlja ugovore, a oni su uračunati u posredničku uslugu. Benefit za prodavače i kupce je taj što će zasigurno i jedna i druga strana biti zaštićena takvim posredovanjem.

5. Određivanje dobre cijene

Agencije za poslovanje nekretnina imaju informacije vezane uz kretanje cijena na tržištu, pa su u mogućnosti procijeniti realnu vrijednost nekretnine. Također, pri pregovorima s kupcima, u cilju im je izboriti se za klijentovu financijsku korist. Bitno je za kraj naglasiti kako je pri odabiru agencije potrebno pripaziti da je ona registrirana pri HGK i potpisnica Kodeksa etike u poslovanju posrednika u prometu nekretnina.