Ovo je 11 razloga zašto je bolje upisati privatni fakultet

Objavljeno: 18.6.2018. 13:48

Upisi na fakultete su nam već pred vratima. Vrijedni maturanti pišu svoje državne mature, a većina još ne zna koji će fakultet upisati. Jedna od odluka koju uskoro moraju donijeti jest, žele li upisati državni ili privatni fakultet, ili možda visoko učilište.Koliko je privatni fakultet u moru državnih fakulteta pravi izbor donosimo Vam kroz par crtica:

1. Privatni fakulteti su više fokusirani na stručnu praksu svojih studenata, a samim time i bolju pripremu za tržište rada. Već mogućnost odlaska na stručnu praksu omogućuje studentu brži i jednostavniji pronalazak budućeg radnog mjesta i veću konkurentnost.

2. Dvorane i učionice na privatnim fakultetima su bolje opremljene i većina ih sadrži najnoviju tehnologiju koja ide uz korak s tržištem.

3. Profesori rade s manjim grupama i time imaju bolju interakciju. Mogu se više posvetiti individualnom radu sa studentima, što studentima ne stvara dodatni stres i nisu samo broj na papiru u moru svojih kolega.

4. Studentske službe na privatnim fakultetima nemaju puno studenata te se mogu posvetiti svakom studentu tijekom studentskih administrativnih problema (upisa godine, odabira kolegija, ...), što umanjuje najstresnije situacije svakog studenta državnog fakulteta.

5. Prakse, putovanja i razni izleti mnogo se češće organiziraju za studente privatnih, nego javnih fakulteta. Studentu privatnog fakulteta je jednostavnije otići u drugu državu na stipendiju, gdje će upijati druga znanja o svojoj struci, bez straha hoće li mu se položeni kolegiji u inozemstvu priznati na njegovom matičnom fakultetu.

6. Privatne fakultete je jednostavnije upisati jer ne treba položena državna matura, nego postoji jednostavniji prijemni ispit, za koji studenti dobiju skripte unaprijed. Također postoje 2 - 3 upisna roka, što nije često na javnim fakultetima.

7. Gubitak godine je vrlo rijedak slučaj na privatnim fakultetima, što studentima omogućuje dugoročni plan za svoju daljnju karijeru i ostvarenje svojih ciljeva.

8. Zbog stručne prakse koju svaki student privatnog fakulteta mora odraditi, studenti imaju mogućnost da se bolje povežu s budućim poslodavcima i da prije uvide što žele raditi u životu.

9. Privatni fakulteti većinom imaju predavanja u popodnevnim satima, kako bi oni koji rade mogli stići na predavanje.

10. Većina privatnih fakulteta nudi svojim studentima popuste ili besplatne seminare, za koje brojne tvrtke izdvajaju novac kako bi educirali svoje djelatnike.

11. Mogućnost plaćanja na rate je također jedna od prednosti upisa na privatni fakultet. Iako u početku iznos za jednu akademsku godinu izgleda previše, na kraju se sasvim isplati kad ga rascjepkate na 12 dijelova. Isti taj iznos bi bio potrošen na državnom fakultetu, uz neizmjernu dozu stresa zbog studentskih službi, dugih čekanja na profesorove odgovore, plaćanja skupih knjiga ili skripti, ...


Bitno je shvatiti da se fakulteti ne dijele na državne i privatne, već na dobre i loše, a studiranje na dobrom fakultetu, omogućit će Vam da se izgradite kao osoba, i u profesionalnom i privatnom životu te steknete svoju poziciju na tržištu rada.

Kako bismo bili sigurni da ste odabrali pravi fakultet, za Vas smo izdvojili nekoliko fakulteta koji će Vam pomoći u odluci ovogodišnjeg upisa Vašeg maturanta.