Nemate hrabrosti za posjetiti ortodonta? Riješite se straha u 3 minute!

Objavljeno: 21.2.2018. 9:26


Od malih nogu težimo lijepom i sjajnom osmijehu. Oni sretni pojedinci genetski su dobili zdrave i pravilne zube, dok oni manje sretni moraju potražiti pomoć kod ortodonta. Ako ste jedni od onih kome trajni zubi nisu izrasli kako ste očekivali pomoć ortodonta je neophodna. Rješenje se krije u fiksnom ili mobilnom aparatiću, ovisno o individualnom stanju pacijenta. Različite vrste aparatića vratit će vaše zube u pravilan položaj. Nošenje aparatića preporučuje se u adolescentnoj dobi, ali i kasnije. Kad se zubi isprave sprječava se nastajanje karijesa i parodontalnih bolesti jer je nepravilne zube teže održavati čistima. Zbog toga često nastaju brojna zubna oštećenja.

Koje su prednosti ortodontskog tretmana?

1. Rana procjena stanja pruža mogućnost pravovremene detekcije problema i više mogućnosti za efikasni tretman.
2. Praćenjem pacijenta terapija počinje u pravo vrijeme kako ne bi bilo prerano niti prekasno.
3.Ravni zubi poboljšavaju funkciju pa možete bez brige uživati u gastronomskim čarima.
4.Ravne zube je lakše čistiti.
5.Ako ćete ikad trebati ispun, krunicu ili most stomatologu je puno lakše ako su zubi ravni, a time ćete i sigurno povoljnije proći.
6.Ulaganjem u izgled osmijeha i lica utječete na povećanje samopouzdanja.
7.Ne zaboravite kako je osmijeh ključan prilikom ostavljanja prvog dojma. Izbjegavajte situacije u kojima Vam je neugodno smijati se uživo ili na fotografijama.
8. Kod nas ortodoncija nije ni približno skupa kao u ostalim europskim zemljama bez obzira na korištenje najkvalitetnijih materijala.

Aparatić za zube najučinkovitiji je način ispravljanja ortodontskih anomalija. Fiksni aparat sastoji se od žice i bravica koje se lijepe na zube te se ovisno o vrsti bravica dijele na metalne i estetske, klasične i samoligirajuće. U prosjeku nošenje aparatića traje oko godinu i pol, a žice se mijenjaju najčešće svakih četiri do šest tjedana. Mijenjanje žica je potrebno jer svaka nova žica radi tenziju te lagano pomiče zube prema željenoj poziciji. Riječ je o bezbolnom postupku koji u početku može stvoriti prolaznu neugodu. Vrlo važan faktor je i suradnja pacijenta pogotovo ako pacijent nosi mobilan aparatić.

Prednosti fiksnog aparatića:

Pravilan zagriz
Pravilno žvakanje
Sprječavanje nastanka karijesa
Olakšavanje oralne higijene
Poboljšavanje govora
Lijep i blistav osmijeh
Prilikom nošenja aparatića morate izrazito paziti na oralnu higijenu jer se hrana lako može taložiti oko žice i bravica.


Za osmijeh iz snova nikada nije kasno, bez obzira na godine! Obratite se ortodontima koje smo pomno izabrali za Vas i zaboravite na nepravilan položaj zubi: