Kako odabrati dobar dom za starije?

Objavljeno: 6.4.2018. 9:52

Donosimo praktičan savjetnik za lakši odabir kvalitetnog doma za starije.

Odabir doma za starije i nemoćne nije nimalo jednostavan zadatak. Prilikom traženja doma za svoje starije članove obitelji, ljudi često nemaju jasnu ideju o uslugama koje su im potrebne, ponudi domova, kao i o tome što sve mogu od navedenih domova očekivati.

Bliski članovi obitelji uvijek su osjetljiva tema i stoga je vrlo važno pružiti što bolju uslugu.  Potrebno im je osigurati sve za opušten i lagodan život u trećoj životnoj dobi.  Kako bi vam olakšali potragu za dobrim i kvalitetnim domom za starije i nemoćne, donosimo vam nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći pri tom izboru. Potrebno je obratiti pažnju na:
ZDRAVSTVENI UVJETI

              1. Ako stariji članovi vaše obitelji imaju određenih zdravstvenih poteškoća, važno je da osoblje doma u koji ih smještate bude s njima upoznato. Dovoljno vremena stručnog tima za brigu o starijima ključan je element prilikom odabira odgovarajućeg doma.

               2. Prije odabira doma provjerite ima li on na raspolaganju tim liječnika koji su u mogućnosti obavljati redovite liječničke preglede i voditi brigu o zdravlju korisnika doma.

               3. Ako je osoba za koju tražite smještaj u domu nepokretna, raspitajte se detaljno o pomagalima (lift, rampa za lakši ulazak i izlazak iz doma, prilagođeni wc).SOCIJALNI UVJETI

            1. Svaki dobar dom trebao bi imati organizirane socijalne aktivnosti(kartanje, druženje, jutarnja tjelovježba, mogućnost organiziranja različitih sadržaja-šah) za svoje korisnike kako bi im omogućio što ugodniji boravak.

            2. Pri posjetu domu za starije obratite pozornost na čistoću, mirise i zvukove koje čujete. Oni vam mogu otkriti puno o razini brige koju dom posvećuje svojim korisnicima.

            3. Također, obratite pažnju na zaposlenike doma. Kako su raspoloženi? Kako se odnose jedni prema drugima? Izgledaju li opušteno ili napeto? Iz odgovora na ova pitanja možete dobiti dojam o tome kako će se odnositi prema vašim najmilijima ako se nađu tamo.

Zamislite da Vaš član obitelji živi tamo. Bi li se osjećao ugodno? Mislite li da će imati sve potrebno za opušteni boravak u najstarijoj životnoj dobi? Odabir doma za svoje bližnje nikako se ne bi trebao svoditi na odabir financijski najpovoljnije opcije. Odlazak u dom označava veliku životnu promjenu i iz tog je razloga važno odvojiti dovoljno vremena i pažnje kako bi svojim najmilijima osigurali odgovarajuću skrb. Teško je tek tako svoje najmilije prepustiti u ruke zaposlenika doma.Kako bi vam dodatno olakšali izbor doma za starije, za vas smo izdvojili nekoliko njih  kojima je glavni cilj posvetiti se svojim korisnicima te osigurati što ugodniji boravak.