Gdje pronaći kvalitetan, a opet budžetu dostupan auto?

Objavljeno: 27.6.2018. 14:08

Donijeli ste odluku o kupnji novog ljubimca na četiri kotača, no i dalje ne znate želite li novi ili rabljeni automobil. Nakon što ste provjerili svoj budžet, shvatili ste da je ipak bolja odluka rabljeni automobil – veći i luksuzniji automobil za nižu cijenu. Nakon što ste prešli jedan nivo odluke, dolazite do pitanja – Gdje kupiti rabljeni auto? Kod stričevog poznanika iz kvartovskog kafića, na nedjeljnom sajmu automobila ili u nekoj provjerenoj auto-kući.

Kupnja rabljenog automobila nije jednostavna, pogotovo ako ste odlučili kupiti automobil od privatne osobe. Tada morate dobro provjeriti stanje automobila (motor, kilometraža, istrošenost guma,...) i dokumentaciju (kupoprodajni ugovor, servisna knjižica,...), a za sve to ako nemate iskustva trebate dodatno platiti automehaničara, pravnika i javnog bilježnika te izgubiti puno vlastitog vremena. Stoga je jednostavnije kupiti rabljeni automobil u nekoj od provjerenih auto-kuća.Donosimo vam 6 točaka zbog čega je sigurnije kupiti rabljeni automobil u auto-kući:

  • ušteda
Novom automobilu cijena pada oko 50 % nakon što dođe u ruke prvog vlasnika, a rabljenom autu cijena ne pada tako brzo, stoga je povoljniji.
  • čista dokumentacija
Sa svakom auto-kućom sklopit ćete kupoprodajni ugovor i dobiti ovjereni račun koji mora sadržavati pečat i potpis ovlaštene osobe. Također ćete dobiti urednu servisnu knjižicu u kojoj možete provjeriti kada je automobil servisiran i kako ga je održavao ovlašteni servis.
  • ovlašteni servis
Automobili koja prodaje auto-kuća su provjereni od ovlaštenih servisera i svaki automobil posjeduje svoju servisnu knjižicu. Svaka auto-kuća testira i jamči ispravnost podataka navedenih u servisnoj knjižici.
  • ne plaćate porez
Kupac ne mora platiti porez na promet automobila jer je već plaćen drugi porez na rabljeni automobil (PDV) budući da je automobil bio registriran na pravnu osobu.
  • jednostavan prijenos vlasništva
S kupoprodajnim ugovorom ili ovjerenim računom, osobnom iskaznicom, prometnom dozvolom, knjižicom vozila i dokazom o plaćenom porezu možete doći u policijsku upravu prema vašem mjestu prebivališta i odmah će vam se registrirati kupljeno vozilo.
  • jamstvo
Na svoje automobile auto-kuće nude redovna ili premium jamstva i sigurni ste da im se uvijek možete obratiti ako se nešto dogodi vašem automobilu.

Cijene su u provjerenim auto-kućama ponekad više nego kod privatnih osoba u oglasnicima ili sajmova, no sigurni ste da kupujete kvalitetan automobil koji je pravovremeno servisiran i neće vas izdati kad se najmanje nadate. Također se uvijek možete obratiti auto-kući u kojoj ste kupili automobil i ona će se pobrinuti da vaš ljubimac uvijek bude u najboljem stanju.