Pobijedite strah od prvog pregleda ginekologa!

Objavljeno: 26.10.2017. 12:18

Vjerojatno su se sve žene na svijetu susrele sa strahom od prvog pregleda ginekologa. Sto pitanja u glavi. Kako ću se skinuti pred nepoznatm osobom? Trebam li se pripremati za pregled? Kad je pravo vrijeme za pregled? Ne postoji pravo vrijeme za pregled ginekologa. Danas se smatra da prvi pregled treba obaviti nakon početka spolnih odnosa(čak raniji razgovor o samoj zaštiti) ili nakon navršene dvadesete godine.

Pregled ginekologa ne bi smio biti tzv. tabu tema. To naravno ovisi o odnosu djevojke s majkom ili drugom bliskom osobom koja bi trebala mladu djevojku uputiti na prvi pregled ginekologa. Pregled ginekologa je vrlo važan jer se možemo zaštiti od ozbiljnije bolesti.

Kako prvi pregled za ženu ne bi bio tramatično iskustvo, potrebno je posjetiti ginekologa koji je spreman prije pregleda ženi dati odgovore na sva važna pitanja. Kako za svaki pregled tako se i za ovaj preporuča udobna odjeća.  Može se radi udobnosti ponijeti suknja kako se od kabine do ginekološkog stola žena ne bi neugodno osjećala dok hoda gola.Prvi pregled ginekologa uključuje:

1. Naručivanje kod odabranog ginekologa. Ginekologa birate prema iskustvu starijih pacijentica.
2. Pregled započinje sa razgovorom kako bi se žena opustila i prilagodila potpuno novoj situaciji.
3. Nikako se nemojte sramiti pitati svog ginekologa sve što Vas zanima jer je diskrecija zajamčena.
4. Vaginalni pregled(ako ste imale spolni odnos). Prvo se pregledavaju vanjski spolni organi te pregled pomoću instrumenta(spekulum). On služi kako bi se razmaknuli zidovi rodnice te vidjela unutrašnjost rodnice i vrat maternice.
5. Nakon toga radi se Papa test gdje se ciljano uzimaju brisevi vrata maternice i dijela vagine. Rezultat ovog testa najbolje pokazuje ima li žena određene upalu ili u najgorem slučaju zloćudno stanje vrata maternice. Zanemarivanjem promjena moglo bi doći do različitih bolesti.
6. Nakon toga radi se tvz. bimanualni pregled (pregled sa dvije ruke) koji se izvodi tako tako da ginekolog pažljivo uđe sa kažiprstom i srednjim prstom jedne ruke u rodnicu, a drugom rukom pritišće na donji dio trbuha izvana. Bimanualnim pregledom se određuje položaj, veličina, pomičnost i eventualna bolnost organa male zdjelice (vagine, jajnika, jajovoda i maternice) te se pipaju eventualne patološke promjene.
7. Ako žena nije imala spolni odnos onda se ne radi vaginalni nego rektalni pregled (dakle umjesto kroz rodnicu ginekolog ulazi prstima u debelo crijevo) kako bi se pregledali genitalni organi. U ovom slučaju papa se radi malim “virgo” spekulumom. To se radi rijeđe, čeće ultrazvuk.
8. Neizostavni dio prvog pregleda bi trebao biti i ultrazvučni pregled koji se radi sondom koja se uvodi kroz rodnicu(ako je žena imala spolni odnos). Ako žena nije imala spolni odnos ultrazvuk se radi kroz otvor debelog crijeva rijetko  ili preko trbuha.
9. Nakon što ste obavili pregled medicinska sestra će Vam reći kad će nalazi biti gotovi te VAs uputiti na daljnje pretrage ukoliko su one potrebne.Pregled ginekologa prepouruča se napraviti barem jednom godišnje. I nikada i nikako nemojte zanemarivati važnost redovnog pregleda ginekologa. Ako još uvijek niste obavili svoj prvi pregled ginekologa ili se pak ne sjećate kad ste zadnji put bili kod ginekologa, obratite se stručnom timu ginekološke ordinacije dr. Višnje Tadić.