Koji prenatalni test odabrati?

Trudnoća je, mnogi kažu, blaženo stanje. Ali je i velika fizička i psihička promjena koju svaka žena doživljava na sebi svojstven način. Bez obzira na to kakve promjene trudnica doživljava u intimnom smislu, tijekom trudnoće potrebno je posvetiti dodatnu brigu svom zdravlju i zdravlju djeteta. Osim obveznih mjesečnih kontrola, danas postoje i prenatalni testovi koji na vrijeme otkrivaju zdravstvene probleme. Danas se mnoge trudnice odlučuju na takve testove jer ne prolaze sve kroz trudnoću “blaženo”. Žene se na poseban način povežu s djetetom te im sama pomisao kako bi mogli postojati potencijalni problemi unosi nemir i stres. Stoga se trudnicama, koje žele sa sigurnošću potvrditi da je sve u redu, preporučuje jedan od prenatalnih testova.
 
  • Harmony test
Ovim neinvazivnim prenatalnim testom određuje se rizik za kromosomske poremećaje ili trisomije kao što je Downov sindrom, ali uključuje i analizu određivanja spola fetusa te rizik za poremećaje spolnih (X,Y) kromosoma. Trisomija podrazumijeva poremećaj samog broja kromosoma kada se umjesto očekivane dvije, pojave tri kopije određenog kromosoma i taj višak uzrokuje određene poremećaje. Upravo je višak genetskog materijala odgovoran za razne anomalije jer se umjesto uobičajenih 46 kromosoma, točnije 23 para, javlja 47 kromosoma.

Što točno određuje Harmony test?
  • Downov sindrom je poznat kao 21 trisomija jer nastaje zbog dodatne kopije na 21. kromosomu. Harmony test određuje rizik pojave trisomija mjereći količinu kromosoma u majčinoj krvi.
  • Osim trisomije 21, ovim testom se s visokom pouzdanošću određuje i rizik na trisomije 18 (Edwardsov sindrom) i 13 (Patauov sindrom).
  • Analiza spolnih kromosoma je više od 99% točna za spol fetusa, ali može utvrditi i rizik za bolesti spolnih kromosoma. Bolesti vezane za X i Y spolne kromosome javljaju se u slučaju nedostatka, viška ili nekompletne kopije jednog od spolnih kromosoma što može dovesti do različitih zdravstvenih i razvojnih problema.
Harmony test će sa sigurnošću potvrditi ili odagnati sumnje svake trudnice. Test se radi iza 10. tjedna trudnoće, a svodi se na vađenje krvi majke što ga čini potpuno sigurnim i pouzdanim. Ovaj test je najtočniji od svih do sada poznatih testova jer daje najmanji broj lažno pozitivnih rezultata, ali je i najmanje invazivan što svakako smanjuje anksioznost kod trudnica koje se odlučuju na Harmony prenatalni test.

Gdje napraviti Harmony test?
Ovaj prenatalni test radi se u privatnim ginekološkim ordinacijama. Ono što je najvažnije jest pronaći ginekologa od povjerenja koji/a će Vas voditi kroz trudnoću te savjetovati prilikom izbora prenatalnog testa te njegove provedbe. Ginekološka ordinacija spec. ginekologije i porodništva doktorice Višnje Tadić mjesto je koje morate posjetiti ako se želite prepustiti u ruke stručnjakinje, koja ima iskustva s provođenjem prenatalnih testova. Nemate se čega bojati jer dobiti ćete potrebno savjetovanje koje će Vam zasigurno smanjiti strah te pretvoriti Vašu trudnoću u potpuno blaženo stanje. Stoga, posjetite ordinaciju dr. Višnja Tadić u Mašićevoj 1 i riješite se svih sumnji i strahova.
Osim Harmony testa, postoji još nekoliko metoda prenatalnih testova!
 
  • Test za rani probir
Ovaj test je jedna od učestalih neinvazivnih pretraga u trudnoći. Rani kombinirani probir radi se između 10. i 12. tjedna trudnoće. Sastoji se od tri čimbenika:
  1. Ultrazvukom se snima nuhalni nabor, točnije prozirno područje na koži sa stražnje strane bebina vrata. U slučaju anomalija nuhalni nabor je zadebljan stoga se u sklopu ovog testa koristi ultrazvuk.
  2. Analiza krvi na hCG hormon trudnoće te provođenje PAPP-A testa.
  3. Dob majke.
Ovaj test iskazuje samo vjerojatnost pa žene koje se odlučuju na ovaj test ne mogu sa sigurnošću potvrditi rizik od mogućih anomalija.
 
  • Triple test
Ako trudnica ne stigne obaviti prenatalni test u prvom tromjesečju, opcija koja ostaje je Triple test koji se radi od 16 do 18 tjedna trudnoće. Ovaj test nije dijagnostički nego mu je cilj otkrivanje povećano rizika za trisomije. Test se provodi uzimanjem krvi trudnice te se na temelju specifičnih parametara određuje rizik od abnormalnosti. Ovaj test upućuje na statističku vjerojatnost te se nakon utvrđivanja rezultat trudnica šalje na dodatne pretrage kako bi se potvrdila točnost testa.
 
  • Rana amniocenteza kao definitivna potvrda kromosomopatije
Rana amniocenteza najstariji je primjer invazivne metode prenatalne dijagnostike. Najčešće se radi između 15. i 18. Tjedna. Ovaj neugodan, ali ne i bolan zahvat zahtijeva savjetovanje s vašim ginekologom jer bitno je dobro se informirati i shvatiti značenje ove pretrage. Ovim invazivnim zahvatom ginekolog punktira amnijski prostor i uzima oko 20 mililitara plodne vode koju potom šalje u laboratorij na detaljnu analizu. Ovom metodom doznajete ima li plod kromosomske anomalije.