Zašto žohari ulaze u kuće i stanove te kako ih se riješiti?

Objavljeno: 12.9.2018. 9:23

Na mjestu nepoželjnih kućnih štetočina žohari zauzimaju vrlo visoko mjesto. Mogu biti prenosioci bolesti te kontaminirati hranu. Jako su prilagodljivi na sve uvjete pa ih se teško i riješiti; ne smetaju im temperature ispod 0 ºC, mogu izdržati tjedne bez vode, tri mjeseca bez hrane te čak tjedan dana bez vlastite glave!  Noćne su životinje te tada i izlaze iz svojih skrovišta. Ako noću upalite svjetlo, vidjeti ćete ih kako mahnito bježe.

Bez obzira na čistoću stana ili kuće, ako živite u području koje je infestirano žoharima velika je vjerojatnost da će vam se useliti. U Hrvatskoj su najčešće 2 vrste žohara: njemački žohar (Blatella germanica) i orijentalni žohar (Blatta orientalis).Zašto je žoharima tako lako se useliti te prilagoditi na sve prilike ?

Žohari ulaze najčešće u kuće i stanove preko kanalizacijskih cijevi te cijevi za grijanje, kao i pri selidbi. Žohari se vole useljavati u kuće ili stanove jer tamo nalaze vlažna i topla mjesta, naročito u zimskim mjesecima, a i sigurni su i od većine grabežljivaca. Naravno tu je i hrana, jer bez obzira na čistoću stana, uvijek će se naći po koja mrvica na podu. Najčešće žive i liježu jajašca u mračnom, vlažnom i toplom mjestu u stanu ili u kući;  u zidovima, ispod lavaboa, ispod kuhinjskih elemenata, te čak i iza okvira od slika.

Da bi se spriječilo useljenje žohara u prostorije, treba provjeriti da nema rupa u zidovima , te također da stvari koje unosimo u kuću nisu infestirane žoharima (naročito kartonske kutije).  Kuhinja treba biti uvijek čista, a otvorena hrana treba biti držana u zatvorenim plastičnim kutijama te je također važno da je pod ispod kuhinjskih aparata i namještaja čist. Jednom kad se žohari usele u kuću ili stan teško ih se riješiti; prvo što treba napraviti je generalno čišćenje te se treba riješiti starih papira i kartonskih kutija. Također je važno počistiti svu masnoću i ostatke hrane iz pećnice i mikrovalne, te provjeriti da li nema negdje skrivenih ostataka hrane (čak i u perilici za suđe). Kada ste sve počistili potrebno je staviti  EC gel roaches -EC gel protiv žohara.EC GEL protiv žohara je insekticid namijenjen suzbijanju odraslih jedinki žohara: smeđeg žohara (Blattella germanica), crnog žohara (Blatta orientalis) te američkog žohara (Periplaneta americana). EC GEL protiv žohara je najučinkovitiji način rješavanja problema sa žoharima, jer uz insekticidnu tvar sadrži i snažan svježi mamac u obliku žoharima ukusnog gela. Primjena je vrlo jednostavna jer gel dolazi sa aplikatorom pomoću kojeg se vrlo lako nanosi na ciljana mjesta. Potrebne su vrlo malo količine da se suzbije veliki broj žohara.
Sadrži Bitrex, gorku tvar koja ga čini izrazito neukusnim ljudima i kućnim ljubimcima.               
Provjerite na našoj stranici detaljne upute za  nanošenje gela i za ostale pojedinosti:  http://www.zastitabilja.eu/eco-gel-roaches-ec-gel-protiv-zohara/
Nabavite EC gel protiv žohara u našem WEB shopu !