Estetska protetika

Objavljeno: 9.10.2017. 13:23

Estetka protetika je grana stomatologije kojom zamjenjujemo izgubljene zube, ali i estetski korigiramo postojeće. Kako bi naši pokvareni ili puknuti zubi izgledali estetsko lijepi poboljšava se funkcija, ali i estetika svakog zuba posebno. Kroz nekoliko dana vraća Vam se lijep zub, a i kvaliteta Vašeg života. Više ne morate brinuti hoćete li moći pojesti jabuku ili se nasmijati bez da Vas je sram dijelova Vaše zubne čeljusti.

Kako bi se Vaši zubi estetski korigirali, potrebno je za početak utvrditi stanje zubne čeljusti. Održavanje zuba ovisi o trenutnom, ali i budućem stanju zubi.

Postupak utvrđivanja stanja zubne čeljusti uključuje:
1. Dogovor termina sa zubarom
2. Pregled svih zubi
3. Savjetovanje sa zubarom
4. Daljnje liječenje tj. estetska korekcija zuba kojima je to potrebno


Metoda odabira estetske protetike ovisi o dogovoru s pacijentom. Inlay-i  i onlay-i metoda se koje se ugrađuju uglavnom na stražnjim zubima. Nakon čišćenja karijesa uzima se utisak na temelju kojeg se precizno i idealno izrađuje porculanski ispun.Glavna prednost je savršena estetika, glastoća i čvrstoća. Druga metoda estetske protetike uključuje ugradnju krunica i mostova. U slučaju kada je zubu izvađen živac ili je ostalo vrlo malo krune zuba postoji velika mogućnost frakture. U većini slučajeva se frakturacija odvija u visini zubnog mesa. U tom trenutku ne postoji alternativno rješenje. Zub se mora izvaditi. Kako ne bi došlo do takvog ishoda, ugrađuje se krunica kojom se zaštićuje zub.Prednosti zubne krunice su:

  • Štiti zub
  • Korigira izgled zuba
  • Štiti boju zuba
  • Utječe na manju mogućnost fraktacije zuba


Metoda inlay-i  i onlay-i metoda kao i ugradnja zubne krunice uz svoje prednosti ima i određene mane. Metoda inlay i onlay se ne izrađuje u ordinaciji već u laboratoriju. Zbog toga je veća cijena, ali je rok izrade vrlo kratak. Ugradnja krunice uključuje metalno keramičku ili nemetalnu krunicu. Ovisno o potrebama, ali i željama pacijenta. Nemetalna krunica je novi način koji omogućuje izradu krunice od samog porculana. Ta vrsta izrade vrlo lijepo imitira prirodne zube.

Ovakve metode predstavljaju vrhunac u estetskoj stomatologiji. Ako već sutra želite imati novi osmijeh obratite se stručnom timu stomatologa u Privatnoj ordinaciji dentalne medicine Morana Pasecky Perić dr. dent. med.