Problematika ulaska i izlaska iz kade

Objavljeno: 7.11.2018. 9:50

Oaza za opuštanje – to bi trebala biti vaša kupaonica koja osim čestih jutarnjih žurbi, većinom ipak služi kao prostorija za njegu tijela i uređivanje, pogotovo ako je funkcionalno namještena, te lijepog dizajna.

Naglasak cijele kupaonice zasigurno je na najvećem objektu – kadi ili tuš kabini čiji izbor često ovisi o dostupnoj veličini prostora i željenoj funkciji. Osim toga, u igru izbora ulazi i sigurnost. Kupaonica je prostorija koja ima skliske površine, a kada se njima doda voda, kupaonica zasigurno postaje broj jedan za opasnost koja vas očekuje u vašem vlastitom domu.Uzevši u obzir sigurnost doma, preko 80% padova događa se u kupaonici, posebice kod osoba starije životne dobi. Osim skliskih površina, izazov predstavlja i ulazak, odnosno, izlazak iz kade koja svojom visinom traži poveći zamah nogom i čvrsto oslanjanje. Također, ako se kada koristi za kupke, posebno je osjetljivo i spuštanje tijela u vodu. Teže pokretnim osobama, kade predstavljaju izazov u osobnoj higijeni koji ne mogu obaviti bez pomoći druge osobe, te im vlastita njega i higijena predstavljaju problem zbog nepristupačnosti i nepraktičnosti kupaonice. Ipak, nisu samo stariji ljudi kritična skupina, nego zapravo i njihova suprotnost – djeca. Iako se djeca najčešće ne ostavljaju sama obavljati svoju osobnu higijenu, čak i uz nadzor odrasle osobe, dječji nemir odradi svoje pa isti završi nepotrebnim padom, počevši i od ulaska u kadu budući da tu visinu ne mogu odmah dosegnuti.

Higijena i njega tijela ostaju kao potreba, a jedino što ostavlja mogućnost prilagodbe su dodaci za sigurnost u obliku držača ili podnih protukliznih površina. Kupaonica, kao i cijeli dizajn doma, ne mijenjaju se svaki dan pa ni svake godine, stoga je bitno pametno izabrati i prilagoditi svoj prostor u svim segmentima, posebno u funkcionalnosti kako bi vaš dom bio koristan kroz duži vremenski period, te za sve promjene koje životna razdoblja nose.

Ne očajavajte ako želite promijeniti samo svoju ležeću kadu u nešto modernije  – promjena je moguća i bez izmjene cijele kupaonice. Iako je interijer pretežno stalan i služi vas dugi niz godina, postoji mogućnost zamjene vaše kade za praktičniju i bržu verziju osobne higijene – tuš kabine i to u samo jednom danu bez nereda i zbrke u vašem stambenom prostoru. Kupaonco može osigurati brzu i kvalitetno odrađeno izmjenu koja će vam olakšati vlastitu higijenu, a na vama je da organizirate red za kupaonicu u novom i nešto praktičnijem ruhu.