Izbjeljivanje zubi

Objavljeno: 23.4.2019. 9:59

Osmijeh je najprepoznatljiviji izraz lica na svijetu i svi znamo kako nam može popraviti raspoloženje. Iako je svaki osmijeh bitan i lijep, onaj prepun samopouzdanja ostavlja najbolji dojam.

Konzumiranje kave, čaja i pojedinih namirnica ali i nepravilna neredovita higijena utječu na boju zubi. Genetika je također jedan od utjecaja na bjelinu i blistavost osmijeha. Za sve koji su nezadovoljni estetikom svojih zubi, izbjeljivanje može uvelike promjeniti situaciju.

Izbjeljivanje zubi postalo je jedna od najviše traženih usluga u stomatološkim ordinacijama. Postoje različite metode i postupci za ovu uslugu a bitno je naglasiti da je izbjeljivanje moguće samo za prirodne zube, ne za umjetne materijale, krunice ili ispune. Postupak ne oštećuje zube trajno kako se to često misli i često nismo svjesni da neke namirnice ili gazirana pića mogu ostaviti štetnije posljedice od pravilnog izbjeljivanja zubi.

Kvalitetno izbjeljivanje danas je moguće i kod kuće uz pomoć udlaga. Izrađuju se individualno za svakog klijenta i sadrže gel koji izbjeljuje zube. Potrebno ih je nositi par sati dnevno, proces je malo sporiji ali blaži za zube te je osjetljivost na toplo i hladno smanjenija u odnosu na klasične tretmane izbjeljivanja. Nakon što se postigne željeni rezultat, udlage se mogu pospremiti i koristiti ponovno nakon godinu dana. Pravilnim održavanjem mogu trajati i do 20 godina.

Još jedna popularna metoda je pjeskarenje zubi. Prije samog čišćenja i izbjeljivanja potrebno je ukloniti kamenac na zubima. Pjeskarenje se izvodi uz pomoć aparata koji izbacuje sitna zrnca pod visokim tlakom i time uklanja mrlje i pigmente te vraća sjaj i prirodnu boju. Ovim tretmanom se uklanjaju i bakterije koje mogu stvoriti druge probleme i bolesti u usnoj šupljini. Cijeli proces je bezbolan i traje vrlo kratko, 15 do 30 minuta.

Preporučuje se nakon svakog izbjeljivanja izbjegavati namirnice koje utječu na boju zubi kako bi rezultat trajao što duže. Niti jedan tretman izbjeljivanja nije trajno rješenje, upravo zbog svakodnevne konzumacije kave, čaja i sl. te ga je potrebno ponavljati.

Zakažite svoj termin u ordinaciji dentalne medicine Dr. Baltić gdje će Vam tim stručnjaka u odlično opremljenom ambijentu vratiti samopouzadnje i najljepši osmijeh na lice!