INTERVJU

Objavljeno: 24.1.2018. 13:39

1.Koliko se dugo bavite stomatologijom?
Stomatologijom se bavim 11 godina, od toga 4 godine radim sa suprugom u vlastitoj ordinaciji.

2. Zašto ste se odlučili za ovo zanimanje?
Cijelo djetinjstvo privlačio me rad u medicinskoj struci, a kako sam kao dijete nosila ortodontski aparatić te sam zbog toga često bila u stomatološkoj ordinaciji, nekako me prirodno zainteresirao taj dio medicine.

3. Dizajnirate li osmijeh Vaših klijenata?
Dizajn osmijeha zvuči možda malo pretenciozno ali istina jest da se i osmijeh može dizajnirati. Pri tome nam puno pomažu fotografije koje fotografiramo profesionalnim fotoaparatima. Na fotografiji se jasno vide ravnina osmijeha, odnos zubnog mesa i zuba, te se lakše dijagnosticira zbog čega osmijeh djeluje harmonično odnosno neharmonično. Dizajniranje osmijeha omogućuje pacijentima zube prilagođene njihovim željama i oblikovane prema njihovom licu.

4. Preporučate li klijentima ugradnju implantata te o čemu ovisi uspješnost?
U slučaju nedostatka zuba, preporuka je uvijek nadoknaditi zub koji nedostaje, jer prazan prostor utječe na položaj i pomicanje susjednih zuba, kao i na gubitak kosti na mjestu ekstrakcije. Na uspjeh terapije najvećim dijelom utječe pacijent, jer je njegov zadatak dobrom higijenom omogućiti što čišće okruženje za protetiku na implantatima.

5. Koliko traje postupak ugradnje?
Postupak ugradnje implantata u potpunosti je bezbolan i u većini slučajeva, čak traje kraće nego izrada novog ispuna – svega 20-30 min!

6. Odbijate li pacijente s obzirom na stanje zubi?
Smatramo da svi pacijenti zaslužuju lijepi osmijeh i naravno da ne odbijamo pacijente. Imamo dosta primjera gdje su pacijenti došli s jako lošim stanjem u usnoj šupljini, pa su nakon popravaka zuba i ugradnje implantata, uz redovite kontrole, svoje zube opet učinili (i dalje održavaju) prekrasnima!

7. Smatrate li da pacijenti mogu utjecati na održivost zubi redovnom higijenom i brigom o zubima?
Dobra oralna higijena ključna je u održavanju zdravih i lijepih zuba. Nakon što stomatolog odradi svoj dio, pacijent ima glavnu ulogu u očuvanju novog stanja.

8. Kako se određuje dizajn osmijeha?
Ponekad se teško odlučiti na velike promjene u ustima zbog teškog predviđanja konačnog rezultata i straha od nemogućnosti povratka u početno stanje.
Danas, na sreću, imamo rješenje za ovakve situacije. Dizajn osmijeha (smile design) podrazumijeva individualno oblikovanje osmijeha na modelu čeljusti pacijenta, koji se zatim prenosi u usta pacijenta posebnim postupcima pomoću estetskih materijala (mock up). Mock up vjerno imitira mogući konačan rezultat, ali bez ikakvog lijepljenja ili cementiranja. Pacijent se promatra u ogledalu, zatim ga fotografiramo, a po potrebi i snimamo. Pacijent u ovoj fazi može sugerirati puno više promjena nego u završnoj fazi. Pri postupku dizajniranja osmijeha uzima se u obzir cjelokupan izgled pacijentovog lica, njegove želje i sugestije.
Na ovaj način predvidljivo i sigurno kreiramo „probni“, a zatim i konačni savršeni osmijeh.

9. Što je bolje – most ili implantat?
Svaku terapiju prilagođavamo pacijentovoj situaciji u ustima, stoga odgovor na ovo pitanje nije uvijek isti. Implantat je bolji prijedlog u većini slučajeva jer sprječava gubitak kosti na mjestu gdje se postavi, a pri postavi zuba nije potrebno brusiti susjedne zdrave zube. U slučajevima gdje je prisutan jako velik gubitak kosti, a susjedni su zubi pod velikim plombama, most je ponekad ipak bolje rješenje.

10. Je li ugradnja implantata bolna?
Danas su dostupni anestetici koji omogućuju u potpunosti bezbolnu ugradnju implantata! A zahvaljujući posebnoj vrsti anestezije kojom se premaže sluznica usta, ne osjeti se ubod igle prilikom davanja anestezije.

11. Koliko traje oporavak nakon ugradnje implantata?
U većini slučajeva oporavak je jako brz i pacijenti već sutradan mogu ići na posao. U nešto opsežnijim i kompliciranijim operacijama, oporavak može potrajati nekoliko dana.