Na vrijeme spriječite tihu, ali razornu parodontozu

Objavljeno: 27.7.2017. 15:26

Zubi su važan dio naše ljepote, ali i zdravlja. Svi težimo lijepom osmjehu, a kako bi to postigli važno je brinuti zubima kako bi izbjegli razne bolesti, koje osim što uništavaju naše zube, one također negativno utječu i na zdravlje cjelokupnog organizma. Oštećenja zubnog mesa te živaca, odnosno širenje bakterija u usnoj šupljini može izazvati hipertenziju, bolesti pluća, dermatološke probleme poput ispadanja kose te reumatoidni artritis.

                

Tihi ubojica današnjice koji uz karijes uništava zdravlje zubiju je parodontopatija ili parodontoza. Riječ je o bolesti koja zahvaća i uništava desni, periodontalni ligament, alveolarnu kost i cement, što dovodi do upale desni, krvarenja, pomicanja zubiju te na kraju i ispadanja. Parodontopatija se javlja kao gingivitis, odnosno upala desni na površini tkiva te periodnotitis, odnosno upala koja zahvaća dublje strukture potpornog tkiva.

Glavni uzrok je neredovita higijena te briga o zubima, zbog čega dolazi do stvaranja zubnog plaka i kamenca. Zubni plak sastoji se od bakterija i pljuvačke koje se skupljaju na površini zuba, a taloženjem plaka dolazi do upale i oboljenja desni. S vremenom plak može postati čvrst te se pretvara u kamenac, stoga prisutne bakterije nastavljaju oštećivati tkiva koja podržavaju korijen zuba.

Također, uzrok je način današnje prehrane koja podrazumijeva kašastu, meku i neabrazivnu hranu. Zatim zbijeni zubi, što otežava pravilnu higijenu te nepravilni zagriz koji utječe na vilični zglob te neravnomjerno trošenje zuba. Stoga je pravilno održavanje oralne higijene i redovne kontrole stomatologa ili parodontologa jedina prevencija parodontalnih bolesti, koje mogu pogoditi svaku osobu neovisno o dobi.

Liječenje, odnosno potporna parodontalna terapija ovisi o stanju u kojem se nalazi parodontopatija, ali podrazumijeva uklanjanje zubnog plaka i kamenca, sanaciju usne šupljine, uravnoteživanje zagriza, kiretažu parodontalnih džepova, kirurške zahvate te upotrebu antibiotika. Također, nošenje fiksnog ortodontskog aparat može dugoročno držati parodontalnu bolest pod kontrolom. Naime, fiksni aparat stabilizira zube te sprječava njihovo pomicanje. Tako se zubi dovode u pravilan položaj i pravilan zagriz, što i omogućuje pravilnu oralnu higijenu.

Stoga, na vrijeme počnite brinuti o zdravlju svojih zubiju te potražite pomoć u stomatološkoj ordinaciji Bošnjak, gdje će se na kvalitetni i profesionalni način pobrinuti za vaše zube kroz potpornu parodontalnu terapiju, ali i putem redovitih kontrola. Sve dodatne informacije potražite na adresi Jurkovićeva 6.

KLIKNITE OVDJE - zatražite ponudu ili pošaljite upit.