Kako do željenog osmijeha

Svi težimo holivudskom osmijehu, no ponekad nam priroda nije nimalo sklona. Često trajni zubi ne izrastu kako smo očekivali, što dodatno narušava naš željeni izgled. No, rješenje se krije u fiksnom aparatu koji će vratiti vaše zube na mjesto kojem pripadaju. Nošenje aparatića preporučuje se u adolescentnoj dobi ali i kasnije nema zapreka. Kad se zubi isprave sprijecava se nastajanje karijesa i parodontalnih bolesti jer je nepravilne zube teže održavati čistima a i zvakanje je otezano te time nastaje ostecenje zvacnog sistema.

                   


Aparat za zube najučinkovitiji je način ispravljanja ortodontskih anomalija. Fiksni aparat sastoji se od žice i bravica koje se lijepe na zube te se ovisno o vrsti bravica dijele na metalne, estetske i samoligirajuće. U prosjeku nošenje aparata traje oko godinu i pol, a žice se mijenjaju najčešće svakih četiri do šest tjedana. Mijenjanje žica je potrebno jer svaka nova žica radi tenziju te lagano pomiče zube prema željenoj poziciji. Riječ je o bezbolnom postupku koji u početku može stvoriti prolaznu neugodu.

Prednosti fiksnog aparatića:
  • Pravilan zagriz
  • Pravilno zvakanje
  • Sprječavanje nastanka karijesa
  • Olakšavanje oralne higijene
  • Poboljšavanje govora
  • Lijep i blistav osmijeh

Prilikom nošenja fiksnog ortodontskog aparata morate izrazito paziti na oralnu higijenu jer se hrana lako može taložiti oko žice i bravica, stoga redovito i pravilno čistite bravice i svoje zube. Zube i bravice treba prati nakon svakoga jela i to prvo intradentalnom četkicom s kojom se otklone ostatci hrane oko samih bravica te između zuba i ispod žice. Zatim polukružnim pokretima običnom četkicom oprati zube i bravice trajanju oko do pet minuta.Zdravi zubi i zubno meso ubrzat će pomak zuba kao i pružiti stabilnost i trajnost postignutih rezultata.

Također je važno paziti na način prehrane, odnosno poštivati nekoliko pravila kako ne bi došlo do komplikacija. Hrana se ne smije odgrizati već je potrebno svu hranu narezati na male komade kako se bravice ne bi oštetile te se preporučuje izbjegavati krutu i ljepljivu hranu, koja se teško uklanja s bravica.Za osmijeh iz snova nikada nije kasno, neovisno o godinama! Obratite se Ortodontskoj ordinaciji mr.sc Jadranka Kovačić spec. ortodoncije specijaliziranoj za postavljenje fiksnih aparata gdje će se pobrinuti za Vaše zube na najbolji način. Sve dodatne informacije potražite na adresi Crnatkova14a.