Ispravljanje nepravilnog položaja zuba uz pomoć mobilnog ortodontskog aparatića

Objavljeno: 26.10.2017. 14:48

Zubi su se počeli gledati kao zaseban dio ljudskog tijela koji zahtijeva posebnu pažnju jer stanje usne šupljine i zubi utječe na zdravlje cijelog organizma. Putem krvotoka bakterije i toksini ulaze u organizam i tako mogu oštetiti i druge organe. Također, zubi imaju estetsku ulogu jer je osmijeh važan dio naše osobnosti i ljepote, te zato svi težimo lijepim i bijelim zubima. Često zubi ne izrastu pravilno, što narušava izgled i otežava pravilnu higijenu.Najčešći uzroci nepravilnog položaja zubi:
  • genetika
  • urođene anomalije (rascjepi)
  • loše navike (nepravilno gutanje, disanje isključivo na usta, sisanje prsta, dugotrajna upotreba dude...)
  • loša higijena mliječnih zubi
  • prerano izgubljeni mliječni zubi i gubitak trajnih zubi
  • bolesti
Kako bi se riješio ovaj problem, koriste se ortodontski aparatići, odnosno ortodontske naprave za ravnanje zuba i ispravljanje nepravilnog zagriza. Postoje fiksni ortodontski aparati, koji se nose cijelo vrijeme dok traje terapija i pacijent ih ne može sam skinuti, te mobilni aparati, koje možete samostalno staviti i izvaditi iz usta. Mobilni aparatići za zube vrlo su efikasni u fazi rasta i razvoja djeteta, zbog čega su odlični za djecu koja nemaju još sve trajne zube.
Za odrasle pacijente se svakako preporuča terapija sa fiksnim ortodontskim aparatima.

Obzirom da se mobilni ortodontski aparatić može izvaditi iz usta, uspješnost terapije ovisi o pravilnom pridržavanju uputa i redovitom nošenju 14 do 16 sati dnevno. Važna je i pravilna higijena, odnosno, aparatić treba nakon nošenja oprati i osušiti kako bi se spriječio nastanak kamenca i bakterija. Tako postoje razne šumeće tablete, tekućine za čišćenje i spremnici u kojima se čuva aparatić. Uvijek čisti aparatić ide na čiste i oprane zube!

Terapija mobilnim aparatićem traje oko 12 mjeseci do dvije godine, nakon čega slijedi nošenje fiksnog aparata, ako je to potrebno. Također, važno je odlaziti na redovne kontrole kod Vašeg ortodonta, obično svakih 6 do 8 tjedana, kako bi se podesio aparatić i pratilo stanje zubi. Postoje mobilni aparatići za samo jednu čeljust (monomaksilarni) i aparati za obje čeljusti (bimaksilarni).“Terapija mobilnim ortodontskim napravama uglavnom je prva faza terapije, koju započinjemo u ranijoj dobi i kojom ispravljamo položaj čeljusti, a nakon toga postavlja se fiksni aparat kojim korigiramo položaj zuba i završavamo terapiju. Ako se problem ne riješi u mlađoj dobi, on s vremenom postaje teži i kompliciraniji”, objašnjava dr. Domina Reljanović Protega iz privatne specijalističke ordinacije za ortodonciju.