Što su jeli naši stari? Tradicija zagrebačke kuhinje

Objavljeno: 19.10.2017. 9:16

Zagreb kao glavni grad Hrvatske oduvijek uz sebe povezuje i bogatu povijest. A ako je povijest bogata, izbor hrane na stolu još je veći. Specijalitete poput hladnih predjela sa domaćim kobasicama, do prigodne juhe i na kraju glavnog jela, purice i mlinaca naći ćete u svakom zagrebačkom domu. Tko god je jednom probao, vratiti će se sigurno drugi pa i treći put.Izvorno zagrebački ručak sastoji se od:

  • predjela, hladne plate sa domaćim specijalitetima
  • domaće juhe, u većini slučajeva goveđe
  • glavnog jela, purica ili neka druga vrsta mesa sa mlincima
  • deserta, zagrebački štrukli, knedle sa šljivama


Krenuvši od predjela potrebno je naglasiti kako je zagrebačka okolica bogata upravo mesnim delicijama koje su neizostavni dio svake hladne plate. Kobasica, sir i vrhnje, špek samo su neke od delicija koje ćete naći u okolici Zagreba. Samobor, Zagorje, Kašina i ostala mjesta poznata su po domaćim proizvodima. Sir i vrhnje neizostavni su dio svake domaće zagrebačke kuhinje i kao takav je zapravo predjelo koje ne smijete zaboraviti probati.

Nakon sirnih i mesnih delicija prelazi se na juhu. Juha je okrijep, vrlo zdrava, te je samim time jedna od glavnih jela koje ćete naći na stolu zagrebačkih obitelji. Nakon juhe i skoro punog želuca prelazite na glavno jelo. Glavno jelo, po uzoru na srednjoeuropsku kuhinju, u većini slučajeva mora sadržavati meso. Za vrijeme naših starih, glavna vrsta mesa je bila purica ili patka. Danas se to već dosta promjenilo, ali ako stvarno želite njegovati stare običaje nedjeljni ručak ne smije Vam proći bez purice i mlinaca na stolu. Uz mlince, vrlo često ćete za zimskih dana kao prilog naći i krpice sa zeljem. Pored glavnog jela uvijek je prisutna i domaća salata. U većini slučajeva to je zelena salata ili matovilac. Ako pak niste za meso, a jede Vam se nešto “na žlicu” domaći grah ili poriluk pravi su izbor za Vas.

Punih želudaca naručuje se desert. Najpoznatiji desert su zagrebački štrukli, zapečeno tijesto punjeno sa sirom. Uz štrukle ne smijete zaboraviti probati i orehnjaču, makovnjaču i ostale specijalitete naših baka. Ovisno o godišnjem dobu, naći ćete i različite oblike pita, kao i knedle sa šljivama. U jeseni nikako ne smijete zaboraviti pojesti kesten pire.Dakle, ukoliko želite pojesti domaći zagrebački ručak morate posjetiti Gostionicu kod Mike gdje će Vam iskusni kuhari uljepšati svaki ručak uz nezaboravna tradicionalna jela zagrebačke kuhinje.