Sve što trebate znati kod pregleda vida kod djece

Objavljeno: 26.2.2019. 15:34

Vid je vrlo važno osjetilo, budući da oči primaju oko 80 % vanjskih podražaja i informacija, a ostala osjetila svega 20 %. S rođenjem vid nije u potpunosti razvijen. Nakon poroda vidni podražaji započinju postupni razvoj vida.

Budući da se vidne funkcije intenzivno razvijaju u razdoblju od 3. do 4. godine života i završavaju gotovo u potpunosti do djetetova polaska u školu, poremećaji pronađeni u tom razdoblju mogu se vrlo učinkovito liječiti. Dječji oftalmološki pregled jedan je od najvažnijih pregleda koji treba obaviti do četvrte godine djetetova života. Intenzivan razvoj vida djeteta traje do kraja šeste godine života, ali ono nikada nije premalo za oftalmološki pregled.

Roditelji koji sami imaju poteškoće s vidom, visoku dioptriju, strabizam, slabovidnost čak i u obiteljskoj anamnezi, trebali bi što ranije dovesti svoje dijete na pregled bez obzira primjećuju li neke od simptoma i kod djeteta. Također, pri svakoj sumnji u slabiji vid djeteta ili bježanje oka, pregled mora biti neodgodiv. 
Ukoliko se dijete približava očima knjizi dok čita, gleda u ekran na kratkoj udaljenosti ili škilji i žmirka prilikom gledanja udaljenih premeta, to ukazuje na jasne znakove slabijeg vida. Znakovi također mogu biti i trljanje očiju ili pak osjetljivost na svjetlo. No, ukoliko je vid oslabljen samo na jednom oku, dijete će se koristi okom na kojem ima jasan vid te problem može proći neprimijećen. Pri tome mozak preuzima informacije koje dolaze iz dominantnog oka, a informacije iz drugog oka se potiskuju što dovodi do razvoja slabovidnosti.Među najčešće bolesti oka koje je nužno liječiti u dječjoj dobi pripadaju slabovidnost (lijeno oko, ambliopija), strabizam (bježanje oka), dječja mrena i nistagmus (titranje oka). Ukoliko se otkrije jedna od tih bolesti, tj. refrakcijske greške, djetetu će se ordinirati naočale.

Osim naočalama, refrakcijske greške kod djece mogu se korigirati i kontaktnim lećama. Kontaktne leće se vrlo rijetko nose prije 7 godine, osim kod djece s visokom kratkovidnošću. Idealno bi bilo sistematski pregledavati vid između 3. i 4. godine, a ne pred školu budući da je izuzetno bitno na vrijeme otkriti potencijalne smetnje i probleme jer je onda i mogućnost ispravljanja anomalije puno veća.

Kako biste na vrijeme otkrili ima li vaše dijete slab vid, svakako dovedite vaše dijete u Polikliniku za oftalmologiju i otorinolaringologiju GHETALDUS gdje će mu specijalizirani oftalmolozi napraviti njegov prvi oftalmološki pregled.

Usluga dječje oftamologije dostupna je na određenim lokacijama.