Oralna kirurgija

Objavljeno: 10.10.2018. 16:18

Oralna kirurgija je grana dentalne medicine koja obuhvaća različite kirurške zahvate u oralnoj šupljini. Sastoji se od niza kirurških zahvata sa svrhom poboljšanja nepovoljnih anatomskih i bioloških situacija. Najčešći oralno kirurški zahvati su uobičajeno i komplicirano vađenje zubi, odstranjenje impaktiranih (neizraslih) i retiniranih umnjaka, resekcija korijena te vađenje zaostalih i slomljenih korijena zubi. Oralna kirurgija obuhvaća još i čitav niz različitih postupaka iz kirurgije desni, rekonstrukcije estetskih i funkcionalnih poremećaja usne šupljine.

Oralna kirurgija zadire i u druge grane stomatologije, kao što je dentalna implantologija. Ugradnja zubnih implantata ponekad zahtijeva i predimplantološke regenerativne zahvate, kako bi se omogućilo da se pacijentu mogu ugraditi zubni implantati.Moderna stomatologija prvenstveno radi na prevenciji gubitka zuba. Ipak, ponekad je vađenje zuba neophodno, zbog opsežnog karijesa koji je uništio veći dio zuba, parodontne bolesti, upalnog procesa koji je zahvatio dio kosti, i dr. Riječ je o zahvatu koji se većinom izvodi u lokalnoj anesteziji i u potpunosti je bezbolan.Veće i složene oralnokirurške zahvate obavlja specijalist oralne kirurgije u Privatnoj stomatološkoj ordinaciji dr. Kristina Cerjak Johman.

Najčešći oralno kirurški zahvati koje redovito izvodimo u ordinaciji dr. Kristine Cerjak Johman su:

KIRURŠKI POŠTEDNO VAĐENJE ZUBA SA OČUVANJEM ALVEOLARNE KOSTI jest poseban način vađenja zuba gdje se čuva vaša čeljusna kost što je od neprocjenjivog značaja za sve buduće postupke nadoknade izvađenog zuba. Ovim načinom vađenja možete uštedjeti značajan iznos novca u kasnijim protetskim ili implantološkim zahvatima.

APIKOTOMIJA (APICEKTOMIA)
Mali kirurški zahvat kojim se odstranjuje vrha korijena zuba zajedno s upalnim procesom koji se proširio u okolnu kost. Ovaj se zahvat izvodi kada nije moguće endodontsko liječenje i jedini može spasiti zub od sigurnog vađenja.

CISTEKTOMIJA
Cistektomija je zahvat kojim se odstranjuju zubne ciste. Prisustvo ciste u čeljusti može biti uzrokovano različitim čimbenicima: trauma, poremećaji u razvoju zuba, zaostali inficirani zubni korijen ili dugotrajnija upala zbog neliječenog karijesa. Odstranjivanje ciste radi se u lokalnoj anesteziji nakon čega se pacijentu najčešće pripisuje antibiotik i analgetici.

ALVEOTOMIJE KOD OTEŽANOG NICANJA UMNJAKA
Kod situacije gdje umnjak nema dovoljno mjesta u zubnom luku često dolazi do upala zubnog mesa oko zuba i stvaranja parodontalnog džepa u koji se zavlači hrana koju je teško iščetkati  i tako nastaje podloga za razvoj bakterija pri čemu se razvija još jača upala. U tom slučaju potrebno je vađenje zuba koje ponekad zahtijeva i alveotomiju, skidanje dijela kosti kako bi se pristupilo zubu. Zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji, a oporavak ovisi o tome koliko je teško bilo vađenje. Ponekad je potrebno preventivno propisati antibiotike i analgetike.

SVE VRSTE IMPLANTOPROTETSKIH POSTUPAKA
Uz navedene oralno kirurške zahvate postoji još mnoštvo specifičnih zahtjeva za kirurškim postupcima kao što su : augmentacija (nadogradnje kosti), vestibuloplastika (oblikovanje čeljusti i mekih česti za bolji i prirodniji postav protetskih radova), sinus lift (priprema za ugradnju dentalnih implantata u gornjoj čeljusti), gingivektomije i gingivoplastike (postizanje zdravog i estetski prihvatljivog izgleda zubnog mesa), transplantacije zubi i mekih česti i niz drugih oralnokirurških postupaka koje možete obaviti u Privatnoj stomatološkoj ordinaciji dr. Kristine Cerjak Johman u mirnoj i ugodnoj atmosferi predani u iskusne ruke. Ako Vam je potreban bilo kakav kirurški zahvat kako biste spasili svoj zub, očuvali prirodan izgled vašeg osmijeha  toplo preporučujemo da izaberete Privatnu stomatološku ordinaciju dr. Kristina Cerjak Johman.