Tko god živi u kući ili ima želju živjeti u kući svakako sanja o sjenici i roštilju u kojem će moći provoditi svoje slobodne dane, ugostiti društvo ili jednostavno samo uživati. Ali uvijek postoji vječno pitanje koliko to sve košta i hoće li za to trebati puno vremena i truda?
Kako bi Vam olakašli odabir roštilja za vrt, odredili smo neke smjernice koje će Vam olakšati potragu:
-
Potrebno je izabrati vrstu roštilja ili vrtnog kamina. Zapravo su oni neizostavni dio svakog doma. Zaista, postoji mnogo verzija tako da je lako zaključiti kako je samo mašta granica u osmišljavanju kuhanja pod suncem.
-
Želite li natkrivenu ili nenatkrivenu verziju roštilja? To je zaista važno jer postoje razlike u izboru. Pod natkrivenom (unutarnjom) izvedbom roštilja podrazumijevamo roštilj postavljen na terasi pod nadstrešnicom ili u unutarnjem prostoru. U tom slučaju je obavezno korištenje limene nape iznad roštilja i cijevi za odvod dimnih plinova. Ukoliko postoji dimnjak na kojeg se priključuje limena napa, potrebno je obratiti pažnju na potreban profil dimnjaka. Kod ugradnje u unutarnje prostore, potrebno je predvidjeti dovod svježeg zraka i ugradnju kutije za pepeo. Nenatkrivena izvedba je vanjska, slobodno izložena svim atmosferskim uvjetima.
-
Vrlo je važno odrediti sigurnosne mjere prilikom postavljanja roštilja. Roštilj se postavlja na dovoljnoj udaljenosti od objekata jer dimni plinovi izlaze van kroz betonsku masku.
-
Nije moguće korištenje drvenih elemenata zbog djelovanja vlage iz atmosfere. Roštilj je potrebno postaviti na betonsku podlogu minimalne debljine 15 cm, temeljeno ovisno o nosivosti terena.
-
Koliko ćete hrane pripremati? Želite li pripremati manje količine hrane ili pripremati jela na ražnju? U kolekciji roštilja Hoyan nalaze se manji, obiteljski roštilji širine ložišta 66 – 100 cm koji će sigurno zadovoljiti potrebe jedne veće obitelji. Za veće tulume potrebna je i veća širina ložišta 100 – 130 cm, a za potpuni ugođaj roštiljanja može se preporučiti širina ložišta 150 cm. U tom slučaju potrebno je s bočne strane predvidjeti pristup motoru za vrtnju ražnja. Na to treba posebno obratiti pažnju pri ugradnji roštilja u prostor omeđen zidovima. Ložišta šira od 150 cm također se mogu pronaći u kolekciji roštilja Hoyan, ali ona su već namijenjena ugradnji u ugostiteljskim objektima. Primjer jednog roštilja u ugostiteljskom prostoru možete pogledati u našem video zapisu.
-
Važno pitanje je također hoćete li možda pripremati peku na roštilju? Ako želite pripremati peku u ložištu svojeg roštilja, za peku promjera 40 cm minimalna potrebna dubina ložišta je 70 cm, kao i širina 70 cm. Ukoliko odaberete veću peku promjera 50 cm tada računajte i na desetak centimetara veće dimenzije unutrašnjosti ložišta.
-
Koji dodatni elementi roštilja su vam potrebni? U skladu s ograničenjima prostora i, naravno, vašim financijskim mogućnostima, priprema hrane u zidanim roštiljima može biti posebno ležerna i zanimljiva ako predvidite neke od dodatnih elemenata roštilja: metalno žarište odgovarajućih dimenzija, malu obiteljsku krušnu peć, klupčice pokraj roštilja za odlaganje pribora i hrane, radne plohe sa sudoperom, ugradbenim hladnjakom, kuhalom, ledomatom.
Ukoliko još u sličnom stilu sazidate pod svojom nadstrešnicom stol i vrtne klupe, bit će jednako oduševljeni vaši ukućani i vaši gosti pa se život u toplim razdobljima godine može ugodno preseliti na terasu. Na kraju ostane Vam samo da sami odlučite što želite, a iskusni stručnjaci tvrtk F.I.C. d.o.o. Pomoći će Vam da izaberite ono što Vam treba.